Powered by

Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο αγροτουρισμός στην Κύπρο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, στην 18η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρα στις Πλάτρες, με την τάση αυτή να καταγράφεται και στις διανυκτερεύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα, συνολικά 166.293 το 2023 έναντι 153.196 το 2022.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου, ο κ. Κουμής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια κινήτρων του Υφυπουργείου Τουρισμού που απευθύνονται στις ορεινές περιοχές, στις περιοχές της υπαίθρου, αλλά και στις ακριτικές περιοχές, και τα οποία στηρίζουν αναμφίβολα την ύπαιθρο της χώρας μας.

Σε σχέση με την 1η προκήρυξη του σχεδίου αναβίωσης των ορεινών περιοχών, των περιοχών της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών, έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όπως ανέφερε, έργα σε 80 κοινότητες, κάτι που αποδεικνύει την αληθινή πρόθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και της Κυβέρνησης ευρύτερα για στήριξη της υπαίθρου.

Σε σχέση με τις υπηρεσίες αγροτουρισμού, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό, ότι παρατηρείται ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, στις προτιμήσεις χιλιάδων προσώπων ανά τον κόσμο.

Αυτή η ανοδική τάση αποδεικνύεται και στη χώρα μας, και μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κουμής, καταγράφηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακές οικοδομές.

Συγκεκριμένα το 2023 καταγράφηκαν 166.293 διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακές οικοδομές, έναντι 153.196 το 2022.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμής είπε ότι «ο αγροτουρισμός είναι ένα τουριστικό μοντέλο που προέκυψε μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων για αναζήτηση επιλογών διαμονής στη φύση, μακριά από τις εντάσεις της καθημερινότητας, συνοδευόμενες από παροχή αυθεντικών υπηρεσιών».

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα είδος τουρισμού που δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει τις ποιοτικές απαιτήσεις ενός διαφορετικού τμήματος της αγοράς, και «αναμφίβολα αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες, την ύπαιθρο, τις ορεινές και τις ακριτικές περιοχές να αναπτυχθούν περαιτέρω, πάντοτε μέσα σε ένα πλαίσιο απολύτου σεβασμού προς τη φύση, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».

Σημείωσε δε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δηλώνει εμπράκτως λοιπόν παρών σ’ αυτήν την προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του αγροτουρισμού στη χώρα μας, υποδεικνύοντας ότι τα σχέδια κινήτρων που έχουν εξαγγελθεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά και η συνεχής προβολή του τομέα του αγροτουρισμού στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη η βελτίωση των υποδομών της υπαίθρου και κατ’ επέκταση η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της υπαίθρου αποτελεί προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού δραστηριοποιείται εδώ και 28 χρόνια απαριθμώντας συνολικά 124 εταιρείες μέλη.

Δειτε Επισης

Γιώργος Πέτρου: Δεν φεύγει από την ΕΤΥΦΑ η ΑΗΚ, θέλουμε να έχουμε λόγο στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο
Ο Πανίκκος Βάκκου νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει
Επιχορήγηση διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τηλλυρίας
Ώθηση στις ξενές επενδύσεις στον πανεπιστημιακό τομέα-Τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία
Σήκωσε άγκυρα για Πειραιά το Daleela-Το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας για φέτος
ΔΝΤ: Ανθεκτική η οικονομία της Κύπρου, ανάγκη μείωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων
Η FOX Smart Estate Agency ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με την IQI Global
Αλφαμέγα: Ζωηρό ενδιαφέρον για την ακαδημία κρεοπωλών-Διατηρείται ζωντανό το επάγγελμα που κινδύνευε να χαθεί
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο-Σε πρώτο πλάνο οικίες και διαμερίσματα