ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Το ΔΝΤ αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η οικονομία αποδεικνύεται «εκπληκτικά ανθεκτική» παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Μάλιστα με σημερινή του έκθεση το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο 3,2% το 2024, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Ιανουάριο και σύμφωνη με την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2023. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί με τον ίδιο ρυθμό 3,2% το 2025.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια «ήπια προσγείωση» έπειτα από μια σειρά οικονομικών κρίσεων, και ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.

«Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η παγκόσμια οικονομία παραμένει αξιοσημείωτα ανθεκτική, με σταθερή ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και να αυξάνεται», ανέφερε.

Η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγηθεί από τις προηγμένες οικονομίες, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη ξεπεράσει την προ της πανδημίας του Κοβίντ-19 τάση τους και με την ευρωζώνη να δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Αλλά οι πιο αμυδρές προοπτικές στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους, αναφέρει η εκεθση

Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών κινδύνων

Η Κίνα, η οικονομία της οποίας παραμένει αποδυναμωμένη λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων της, αναφέρθηκε μεταξύ μιας σειράς πιθανών καθοδικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Περιελήφθησαν επίσης οι αιχμές των τιμών που προκαλούνται από γεωπολιτικές ανησυχίες, οι εμπορικές εντάσεις, η απόκλιση στην πορεία του αποπληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια.

Ως δυνητικοί παράγοντες ανάπτυξης αναφέρθηκαν η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, η μείωση του πληθωρισμού και η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούνται τώρα στενά για ένα μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού, με τις απόψεις να αποκλίνουν εκατέρωθεν του Ατλαντικού ως προς το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσουν τα επιτόκια.

Ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν πρόσφατα μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι βλέπει τον παγκόσμιο πληθωρισμό να μειώνεται από τον ετήσιο μέσο όρο του 6,8% το 2023 σε 5,9% το 2024 και 4,5% το 2025, με τις προηγμένες οικονομίες να επιστρέφουν στους στόχους τους για τον πληθωρισμό νωρίτερα από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό