Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων

Ο βραδύτερος πληθωρισμός άνοιξε την πόρτα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι, αν και η γεωπολιτική κατάσταση θα μπορούσε ακόμη να εκτροχιάσει τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Εάν οι επικαιροποιήσεις σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο υποκείμενος πληθωρισμός και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει στο 2%, το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου, δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη (16/4) στο Ελσίνκι.

Όμως ένα τέτοιο βήμα εξαρτάται επίσης από τη μη επιδείνωση των καταστάσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα – για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και επομένως στις τιμές της ενέργειας» δήλωσε ο Φινλανδός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ άφησε το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 4% για πέμπτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, ενώ έδωσε σήμα ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει μειώσεις. Ο Λιθουανός ομόλογός του Ρεν, Γκεντιμίνας Σίμκους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότερες από τρεις μειώσεις είναι πιθανές φέτος, αν και ορισμένοι συνάδελφοί του είναι πιο επιφυλακτικοί.

Ο Ρεν ζήτησε επίσης μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ευρωζώνης, σημειώνοντας τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

«Η βελτίωση της παραγωγικότητας δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», είπε. «Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που στηρίζει τις επενδύσεις και ενισχύει τις ευκαιρίες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη».

Δειτε Επισης

Κρατική επένδυση €778,6 εκ. από Κίνα για έρευνα σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης
ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5% την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024
ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τις στρατηγικές των hedge funds στην αγορά ομολόγων
Στα $315 τρισεκατομμύρια το παγκόσμιο χρέος
Μακρόν-Σολτς: Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για ενίσχυση της ανάπτυξης
Novo Nordisk: Πώς ο φαρμακευτικός γίγαντας κρατά την οικονομίας της Δανίας στα χέρια της
ΗΠΑ: Ανέκαμψε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Πωλείται για $5,25 εκατομμύρια η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο
Τουρκία: Γιατί η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πλέον για ανοδικές πιέσεις στη λίρα