Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα

«Ευκαιρία» για πρόοδο στην αξιοποίηση των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αποτελεί η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις συνεδρίες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον – θα καλύψουν σειρά θεμάτων, όπως ο αντίκτυπος της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις πρόκειται να "περιλαμβάνουν τρόπους απελευθέρωσης των ακινητοποιημένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της συνεχιζόμενης αντίστασης και της μακροπρόθεσμης ανασυγκρότησης της Ουκρανίας", δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.

Τα σχόλια γίνονται με αφορμή τις αυξανόμενες εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη για τη δημιουργία ενός ταμείου για την Ουκρανία με τη χρήση δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί από τη Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα το 2022.

Τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ακόμη στους δημοσιογράφους: "Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο".

Αποκαλώντας το Ιράν και τους πληρεξουσίους του "αποσταθεροποιητική δύναμη" στη Μέση Ανατολή, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις.

Την ερχόμενη Τετάρτη, η κ. Γέλεν θα έχει συνάντηση με ομολόγους της από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να συντονιστούν σε θέματα που αφορούν από τις κυρώσεις έως την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η κ. Γέλεν θα παραμείνει επίσης επικεντρωμένη στη διαχείριση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά το πρόσφατο ταξίδι της στη χώρα, όπου εξέφρασε ανησυχίες για την υπερβολική κινέζικη βιομηχανική ικανότητα.

"Ελπίζουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην κοινή μας εργασία για βιώσιμη χρηματοδότηση", δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόκειται να φιλοξενήσει μια τέταρτη συνάντηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ομάδων εργασίας ΗΠΑ-Κίνας αυτή την εβδομάδα.

Στόχος είναι να αρχίσει η ανταλλαγή πιο λεπτομερών στοιχείων και να σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως η ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι