Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου

Υποχωρούν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι έμποροι στοιχηματίζουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, παρά το χτύπημα του Ιράν, βασικού παραγωγού αργού πετρελαίου, στο Ισραήλ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού WTI υποχωρούσαν γύρω στις 17,15 σχεδόν 2%. Το Μπρεντ υποχωρεί κατά 1,77%, στα 88,92 δολάρια το βαρέλι και το WTI κατά 1,63%, στα 84,26 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερους από 300 βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αργά το Σάββατο, οι περισσότεροι των οποίων απωθήθηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή της ήταν μια νόμιμη απάντηση σε μια θανατηφόρα επίθεση σε κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ. Αλλά είπε επίσης ότι "το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν".

Πτώση σημειώνει και η τιμή του χρυσού που αποτελεί καταφύγιων των επενδυτών σε περιόδους κρίσεων, αφού έφτασε στο μέγιστο ρεκόρ των 2.431,52 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, το δολάριο άγγιξε νέο υψηλό 34 ετών έναντι του γεν, ξεπερνώντας τα 154 γεν.

"Η αγορά βλέπει την αποκλιμάκωση ως την πιο πιθανή πορεία παρά το ιρανικό χτύπημα", αναφέρουν οι αναλυτές της DNB Markets.

"Το Ισραήλ και οι σύμμαχοι του ήταν πλήρως προετοιμασμένοι», με την ιρανική επίθεση να προκαλεί μικρές ζημιές χωρίς θύματα, ενώ το Ιράν ανακοίνωσε ότι "το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν". «Μια σαφής πρόσκληση για αποκλιμάκωση", προσθέτουν.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το περιορισμένο εύρος της επίθεσης έδειξε ότι το Ιράν επεδίωκε να κάνει επίδειξη δύναμης, χωρίς όμως να προκαλέσει σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να προειδοποίησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να "πάρει τη νίκη" και να αποφύγει την αντεπίθεση.

"Όλα τα μάτια παραμένουν στο αν θα υπάρξει κάποια απάντηση από το Ισραήλ και οι αγορές θα είναι πιθανότατα ευμετάβλητες την επόμενη ημέρα σε τυχόν γεωπολιτικά πρωτοσέλιδα", δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Redmond Wong.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο