Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων

Επιβράδυνση καταγράφεται στις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αγορά αντανακλά τις συσσωρευμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων και η κοινωνία γενικότερα υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων, που συνεχίζουν να συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και των υψηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία από τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 4543 μεταβιβάσεις αξίας €955,8 εκατ. και κατατέθηκαν 3.597 πωλητήρια έγγραφα.

Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται σημαντική μείωση 18,6% στον όγκο και 22,9% στην αξία των μεταβιβάσεων. Μείωση 11,1% καταγράφεται και στον όγκο των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 16,5% στον όγκο των μεταβιβάσεων και 8,7% στην αξία. Μικρή αύξηση, 1%, καταγράφεται και στον όγκο των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 (3.597) σε σύγκριση με το 2023 (3.574).

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1245 μεταβιβάσεις, συνολικής αξίας €198,4 εκατ. Στην επαρχία Λεμεσού ολοκληρώθηκαν 1202 μεταβιβάσεις €323,8 εκατ. στην επαρχία Πάφου 993 μεταβιβάσεις αξίας €244,4 εκατ., στην επαρχία Λάρνακας 860 μεταβιβάσεις αξίας €148,4 εκατ. και στην επαρχία Αμμοχώστου 243 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας €40,8 εκατ.

Στο σκέλος των πωλητηρίων εγγράφων η Λεμεσός συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο (1123) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και την ακολουθεί η επαρχία Λευκωσίας (813). Πολύ κοντά βρίσκονται Πάφος (774) και Λάρνακα (723) με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου (164) να συμπληρώνει τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε ότι είναι ορατές πλέον οι επιπτώσεις της ακρίβειας και των γεωπολιτικών αναταραχών στην αγορά. «Ο τομέας των ακινήτων λειτουργεί σαν καθρέφτης της κυπριακής οικονομίας καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους της πυλώνες. Η εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι πολύ ανησυχητική και θα πρέπει να αφυπνίσει όλους. Δυστυχώς οι προβλέψεις μας αρχίζουν να επιβεβαιώνονται και χρειάζεται να γίνουν έστω και τώρα κινήσεις τόσο από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όσο και από το κράτος για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξασφάλισε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού. Το Συμβούλιο παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

akinitaa20224

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Τον Φεβρουάριο του 2026 η νέα υδατοδεξαμενή στα Κάτω Πολεμίδια
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Ξεπερνώντας και τον 14ον όροφο, το Neocleous Tower προχωρά βάσει προγράμματος
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.
Νέες ευκαιρίες σε ακίνητα και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)