Καινοτόμες ιδέες με τη σφραγίδα της Ε.Ε. στο «sCYence Fair» 2024

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της επιστήμης, επιβεβαιώνει η σημαντική στήριξη στο πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair” 2024 του Ινστιτούτου Κύπρου, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με πρεσβείες κρατών-μελών της EE δίνουν και φέτος δυναμικά το παρών τους στο “sCYence Fair” 2024, με υλικό και προτάσεις που στόχο έχουν να φέρουν το τον κόσμο πιο κοντά στην επιστήμη, μέσα από σύγχρονες λύσεις και απτά παραδείγματα.

Μάλιστα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ με ξεχωριστό περίπτερο, έτοιμη να ενημερώσει το κοινό για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πρεσβεία της Σουηδίας θα παρουσιάσει σουηδικές εταιρείες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για τη λειψυδρία και την κλιματική αλλαγή. Το “Mimbox” είναι μια λύση για πλυντήρια ρούχων που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και τη ρύπανση από μικροπλαστικά.

Το Orbital “space shower” ανακυκλώνει το νερό που χρησιμοποιείται όταν κάνετε ντους, επιτρέποντάς σας να κάνετε μεγάλα και ζεστά ντους, χωρίς να χάνεται πολύτιμο θερμαινόμενο νερό. Η Atlas Copco είναι μια βιομηχανική εταιρεία 150 ετών που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης καινοτομίας στην Κύπρο. Επιπρόσθετα η Σουηδική Πρεσβεία θα διαθέτει περίπτερο για πληροφορίες για το Διεθνή διαγωνισμό για νέους με θέμα το νερό «Stockholm Junior Water Prize» 2025, που γίνεται σε συνεργασία με την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας παρουσιάζει μια καινοτομία που συνδυάζει την αναζήτηση της βιωσιμότητας, της ανθρώπινης υγείας, της μηχανικής, της βιολογίας και της καινοτομίας, με τη μορφή… ενός φυτού! Η Neoplants, μια γαλλική startup, δημιούργησε ένα τέτοιο φυτό, αξιοποιώντας τη δύναμη της Φύσης για να δημιουργήσει βιώσιμη λύση σε ένα παγκόσμιο ζήτημα υγείας.

Το “Neo P1”, όπως ονομάζεται, είναι ισοδύναμο με έως και 30 κανονικά φυτά εσωτερικού χώρου όσον αφορά τον καθαρισμό του αέρα. Επίσης, δεν αποθηκεύει τους ρύπους όπως θα έκανε ένα κανονικό φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά τους ανακυκλώνει σε χρήσιμους μεταβολίτες.

Η Πρεσβεία της Φινλανδίας θα παρουσιάσει το «Angry Birds», ένα παιχνίδι για κινητά που αναπτύχθηκε από τη φινλανδική εταιρεία Rovio και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για iPhone το 2009. Το παιχνίδι για κινητά έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο φαινόμενο μετά την κυκλοφορία του.

Η ιδέα πίσω από το Angry Birds είναι απλή – ο στόχος του παίκτη είναι να χρησιμοποιήσει σφεντόνα για να πετάξει θυμωμένα πουλιά στις δομές των γουρουνιών και να τα γκρεμίσει. Αν και παιχνίδι, στο Angry Birds οι νόμοι

της φυσικής είναι επίσης παρόντες. Η γωνία της σφεντόνας και η προέκτασή της καθορίζουν την πορεία πτήσης των πουλιών- το βασικό πουλί πετάει οριζόντια με σταθερή ταχύτητα, ενώ κατακόρυφα η ταχύτητα επιταχύνεται. Το παιχνίδι συνδυάζει τη φυσική της κίνησης με την επίλυση προβλημάτων.

Η Πρεσβεία της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει τρία μοναδικά προϊόντα καθαρισμού που ονομάζονται Cycle, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα και φυτικά συστατικά. Τα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από σκληρά χημικά και είναι πραγματικά αποτελεσματικά. Το οξικό οξύ και τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται από βιοστερεά.

Η Πρεσβεία της Ολλανδίας θα δώσει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε διάφορα επιστημονικά πειράματα. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τη χρήση νερού, μπαταριών και μπαλονιών.

Η Πρεσβεία της Πολωνίας θα παρουσιάσει μια συναρπαστική τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας! Ένα καινοτόμο sandbox επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μοντέλα τοπογραφίας, με πραγματική άμμο, δημιουργώντας μια μοναδική και διαδραστική εμπειρία. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως τρισδιάστατες κάμερες Kinect, λογισμικό προσομοίωσης και απεικόνισης και προβολείς δεδομένων, το εργαλείο αυτό προσφέρει ρεαλιστικές και συναρπαστικές απεικονίσεις της τοπογραφίας και του νερού. Συνδυάζει τη φυσική εμπειρία με τη διαδραστική εικονική απεικόνιση.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας θα παρουσιάσει την εφεύρεση «Σύνθετη Αποσπώμενη Κινητή Βάση Κυψέλης Μελισσών», η οποία το 2021 επιλέχθηκε και κέρδισε στην 4η απονομή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Το sCYence Fair διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)