Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου

Το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας (15/4) θα έβρισκε το πετρέλαιο στα ύψη και τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε βαθύ κόκκινο, εν μέσω σεναρίων τρόμου για έναν νέο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με την ενεργό εμπλοκή και των μεγάλων δυνάμεων.

Οι επενδυτές διέψευσαν και πάλι τις εκτιμήσεις. Στις αγορές της Ασίας οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν στις 07:25 (ώρα Κύπρου) πτώση, σε μία ένδειξη ότι οι traders πιστεύουν ότι η έως τώρα αύξηση των τιμών κατά 20% από τις αρχές του έτους είχε συνυπολογίσει το σενάριο κλιμάκωσης στην περιοχή.

Προς το παρόν κυριαρχεί το θετικό σενάριο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διεμήνυσε πως η σύγκρουση με το Ιράν «δεν έχει τελειώσει ακόμη». Ωστόσο πληροφορίες ισραηλινών μέσων ανέφεραν πως τόσο ο Γκάλαντ όσο και οι στρατηγοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιτάχθηκαν σθεναρά σε προτάσεις για άμεση και δη σκληρή «απάντηση» στην Τεχεράνη.

Οι επενδυτές φαίνεται λοιπόν να ποντάρουν στο σενάριο μίας «μετρημένης» αντίδρασης, που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Νετανιάχου να μην δείξει αδυναμία μπροστά στις ιρανικές απειλές, χωρίς όμως να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Βουτιά ή απογείωση;

Αν και οι παίχτες στη διεθνή σκηνή (όπως και οι επενδυτές άλλωστε) συχνά δεν αντιδρούν ορθολογικά και όλα τα ζοφερά ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αυτή τη στιγμή επικρατεί αναμφίβολα ψυχραιμία. «Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα δούμε μεταβλητότητα» σχολίασε ο Πίτερ Μαγκουάιρ, αναλυτής της XM.com στο BBC.

Ο ίδιος δεν αποκλείει εάν επικρατήσει η επιλογή της αυτοσυγκράτησης να δούμε το μπρεντ που την περασμένη Παρασκευή έκλεισε πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια. Από την άλλη σε περίπτωση σκληρών αντιποίνων το φράγμα των 100 δολαρίων μπορεί να σπάσει πολύ γρήγορα. Το Ιράν είναι άλλωστε μεταξύ των μεγάλων παραγωγών του πλανήτη, ενώ συνολικά οι παραγωγοί του κόλπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προσφορά.

Η εκτίμηση της Goldman

Η Goldman Sachs σε χθεσινό σημείωμά της στους επενδυτές τόνιζε πως ήδη στα σημερινά επίπεδα των τιμών, 5 έως 10 δολάρια, συνιστούν το λεγόμενο risk premium, το κέρδος δηλαδή που ζητούν οι επενδυτές για να είναι καλυμμένοι έναντι των κινδύνων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανόδου, παρά μόνο σε περίπτωση πολύ σοβαρής κλιμάκωσης.

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι