Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των 2.344,7 δολαρίων/ουγγιά. Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και πρόεδρο της Rosenberg Research, Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, η δυναμική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο στα 3.000 δολάρια πριν από τον επόμενο οικονομικό κύκλο, καταγράφοντας αύξηση 30% από τα σημερινά επίπεδα.

«Η άνοδος της τιμής του χρυσού έλαβε χώρα σε μια περίοδο ισχύος του δολαρίου, μείωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό κατά την οποία η Fed έχει μετακινήσει τις προσδοκίες της αγοράς όσον αφορά τα επιτόκια σε μια προσέγγιση ‘υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλες αυτές οι εξελίξεις τυπικά θα έπλητταν την τιμή του χρυσού, αλλά αυτή συνεχίζει ανοδικά», ανέφερε η ανάλυση της Rosenberg Research, σύμφωνα με το Business Insider.

Ισχυρή ζήτηση

Ο Ρόζενμπεργκ και η ομάδα του δήλωσαν ότι ο κινητήριος μοχλός των τελευταίων υψηλών τιμών δεν ήταν τόσο η πλευρά της προσφοράς όσο η πλευρά της ζήτησης, χάρη στην εκ νέου αποδοχή του από τις κεντρικές τράπεζες ως κύριο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.

Με το κινεζικό γουάν να χάνει την κυριαρχία του ως το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο και καθώς έθνη όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Πολωνία φοβούνται την υπερβολική εξάρτηση από τα δολάρια ΗΠΑ, πολλοί στράφηκαν στον χρυσό για ασφάλεια καθώς αντιμετώπιζαν ιδιότυπους οικονομικούς κινδύνους.

Οι αναλυτές διαπίστωσαν επίσης ότι ο χρυσός αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επένδυση στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, ενώ οι δυτικοί επενδυτές υπολείπονται της δυναμικής αυτής, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η αύξηση των τιμών των μετοχών περιορίζουν τη γοητεία του.

Εκτός αυτού, η αυξανόμενη βιομηχανική χρήση, ιδίως στον ιδιαίτερα δραστήριο τομέα των ηλεκτρονικών, είναι άλλος ένας παράγοντας που ασκεί ώθηση στην τιμή.

Αβεβαιότητα

Ο Ρόζενμπεργκ απέδωσε επίσης το πρόσφατο ράλι του χρυσού στους παγκόσμιους γεωπολιτικούς κινδύνους και στις απρόβλεπτες μακροοικονομικές προοπτικές.

Όσον αφορά τα νομίσματα, δεδομένης της κλιμάκωσης του κόστους εξυπηρέτησης του αυξημένου αμερικανικού χρέους, οι επενδυτές ενισχύουν τις τοποθετήσεις σε χρυσό εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και το διαφαινόμενο ενδεχόμενο δημιουργίας δημοσιονομικής κρίσης.

Το επόμενο ορόσημο

Καθώς η ακλόνητη δυναμική του χρυσού παραμένει, ο Ρόζενμπεργκ αναμένει περαιτέρω αύξηση της τιμής μεταξύ 15% και 30%, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Ο οικονομολόγος παρουσίασε δύο σενάρια, στα οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρυσός θα καταγράψει περαιτέρω άνοδο, δη αυτού της «ήπιας προσγείωσης» της οικονομίας και της δημιουργίας μίας τυπικής bear market.

Στο σενάριο «ήπιας προσγείωσης», αν υποθέσουμε ότι τα παγκόσμια πραγματικά επιτόκια επιστρέψουν στους μέσους όρους τους πριν από το 2000, αυτό θα οδηγούσε το δολάριο ΗΠΑ σε πτώση κατά περίπου 12% και θα ωθούσε τις τιμές του χρυσού κατά περίπου 10%, τόνισε ο ίδιος.

Αν όμως η οικονομία βυθιστεί σε ύφεση, η άνοδος για τον χρυσό θα ξεπεράσει το 15%, τοποθετώντας το πολύτιμο μέταλλου στην περιοχή των 2.500 δολαρίων, συμπλήρωσε.

«Συνδυάζοντας αυτές τις εκτιμήσεις, ο καθοδικός κίνδυνος για την τιμή του χρυσού είναι περιορισμένος, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου. Είναι πολύ πιο πιθανό ο χρυσός να φτάσει τα 3.000 δολάρια/ουγγιά παρά να υποχωρήσει στα 1.500 δολάρια» προσέθεσε ο Ρόζενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων – κάτι που ήδη συμβαίνει όπως φαίνεται έπειτα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – θα οδηγήσει τις τιμές του χρυσού υψηλότερα.

Δειτε Επισης

«Βροχή» καταγγελιών κατά του κολοσσού fast fashion Temu
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί αλλά και η ανεργία το α’ τρίμηνο του 2024
Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη