Μ. Παναγιώτου: Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανδαρία τον Οκτώβριο

Με σκοπό την προώθηση της Κουμανδαρίας, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, δρ Μαρία Παναγιώτου, ανακοίνωσε τη διοργάνωση μιας ξεχωριστής εκδήλωσης Οίνου στη Ντιζόν της Γαλλίας τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η εκδήλωση, όπως ανέφερε σήμερα το μεσημέρι στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια Υπουργικής Ημερίδας για το κρασί στην Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και τις γαλλικές αρχές.

Η δρ Μαρία Παναγιώτου πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη Μπρέσια της Ιταλίας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, στο πλαίσιο συμμετοχής της σε Υπουργική Ημερίδα. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας και από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (Ο.Ι.V), κορυφαίο διακυβερνητικό Οργανισμό που στηρίζει και προωθεί την ποιότητα του κρασιού και την ιστορική και πολιτιστική του αξία.

panayiotoumariakoum2

Αντικείμενο της Υπουργικής Ημερίδας ήταν οι στρατηγικές βιωσιμότητας οίνου και αμπέλου, κυρίως υπό το φως των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, οι τρόποι για ποιοτικότερη παραγωγή και οι τεχνολογίες χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Στην παρέμβασή της στο πλαίσιο της Υπουργικής στρογγυλής τραπέζης, ενώπιον της συμμετοχής 32 χωρών μελών του O.I.V., μιλώντας η Υπουργός για την Κύπρο, σημείωσε πως αποτελεί μια ιστορική αμπελοοινική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

panayiotoumariakoum3

«Είναι μια από τις 50 χώρες του OIV από το 1962», η οποία έκτοτε, όπως ανάφερε, «έχει εκτελέσει τεχνικές, επιστημονικές και διπλωματικές δραστηριότητες με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων και κρίσιμων θεμάτων που έχουν προκύψει με την πάροδο του χρόνου στον τομέα του αμπελουργίας και του οίνου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Βασιζόμενη η Κύπρος στον στρατηγικό όραμα και το σχέδιο του O.I.V., συνέχισε η δρ Παναγιώτου, «παραμένει αφοσιωμένη στο να συμβάλει προς όφελος του αμπελοοινικού τομέα και των καταναλωτών, καθότι νέες και απαιτητικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν». Επομένως, πρόσθεσε, «το δυναμικό συνέργειας και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του O.I.V. πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως για την προώθηση του οινοαμπελικού τομέα, σε πλαίσιο βιωσιμότητας και προσαρμογής στις νέες κλιματολογικές συνθήκες».

Επισημαίνοντας η Υπουργός τη σύμπτωση τριών ιστορικών στιγμών: την 100η επέτειο του O.I.V., τη μετεγκατάστασή του από το Παρίσι σε μια νέα ιστορική έδρα στη Ντιζόν και την 800η επέτειο της Κουμανδαρίας, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης Οίνου τον ερχόμενο Οκτώβριο με στόχο την προώθηση του κορυφαίου κυπριακού γλυκού οίνου.

panayiotoumariakoum4

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Κύπρος σε συνεργασία με τον O.I.V. και τις γαλλικές αρχές προγραμματίζουν μια ξεχωριστή εκδήλωση Οίνου, στο πλαίσιο του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Ντιζόν της Γαλλίας, με σκοπό την προώθηση και αναγνώριση του ρόλου της Κουμανδαρίας στην παγκόσμια οινική κληρονομιά και τις ιστορικές, πολιτιστικές, ανθρώπινες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της», είπε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας την παρέμβασή της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών, κ. Francesco Lollobrigida για τη διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Εκδήλωσης Οίνου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης εκατονταετηρίδας του OIV από τη δημιουργία του το 1924.

panayiotoumariakoum5

Οι Υπουργοί συνεδρίασαν στο ιστορικό οινοποιείο Ca' del Bosco, ενώ ξεναγήθηκαν και σε μεγάλα οινοποιεία, όπως το Berlucchi και το Bellavista.

Η Υπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Μπρέσια, είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό της, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στους τομείς της αμπελουργίας και οινοποίησης, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου με βιώσιμο τρόπο.

Περαιτέρω είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της ηγεσίας του Ο.Ι.V. για θέματα που αφορούν την ενίσχυση των οινικών παραγωγών, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση πρακτικών που ενσωματώνουν καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η δρ. Παναγιώτου και επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο