powered by

TΕΠΑΚ: Σε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (TΕΠΑΚ) συμμετέχει σε νέο έργο στρατηγικής ερευνητικής υποδομής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας (MDigi-I)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ πρόκειται για το έργο Ερευνητική Υποδομή Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας (MDigi-I), το οποίο χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ) με 2,8 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια πρόσκλησης για την ανάπτυξη Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών.

Το MDigi-I είναι ένα τριετές έργο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, με στόχο τη δημιουργία της εθνικής στρατηγικής υποδομής για την Κύπρο και για την προώθηση της έρευνα και καινοτομίας για την ψηφιακοποίησης της ναυτιλίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 11 εταίρους με συντονιστή τον Δρ Ιωάννη Κυριακίδη, Διευθυντή Έρευνας για τη Θαλάσσια Τεχνολογία από το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΤΕΠΑΚ.

«Ο γενικός στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει μια νέα υποδομή έρευνας που θα προωθήσει συνεργίες και θα παράσχει τα μέσα για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση τεχνολογιών ψηφιακοποίησης της ναυτιλίας που θα βελτιώσουν την ασφάλεια, την προστασία και την αποδοτικότητα για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων Ναυτιλίας - Θαλάσσιας Μεταφοράς, μια από τις βασικές προτεραιότητες που ορίζονται στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Κύπρο (S3Cy)», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι «η προτεινόμενη υποδομή έρευνας θα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα Κέντρο Αριστείας στην ανάπτυξη, δοκιμή, επικύρωση, επίδειξη και εκπαίδευση τεχνολογιών ψηφιακοποίησης της ναυτιλίας, γίνοντας ο πυρήνας της πολυεπιστημονικής έρευνας, καινοτομίας και πρακτικών δραστηριοτήτων εφαρμογής για τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές».

Επίσης, θα παρέχει πρόσβαση στους απαραίτητους φυσικούς χώρους, εξοπλισμό, υπηρεσίες, ανθρώπινους πόρους και το δίκτυό του για να επιτρέψει σε άτομα και οντότητες να διεξάγουν έρευνα και να προωθούν την καινοτομία σε θεωρία και μεθόδους τόσο για υλικό (IoT) όσο και λογισμικό (επεξεργασία σήματος, AI/ML) με εφαρμογές για έξυπνα και συνδεδεμένα πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά δίδυμα, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων και ψηφιακές πλατφόρμες.

Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα υποστηρίξει την από κοινού ανάπτυξη και ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και θα διευκολύνει συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους, οργανώσεις και κυβερνο-φυσικά συστήματα.

Τα περιουσιακά στοιχεία της υποδομής, συνολικού κόστους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, θα οργανωθούν σε προσβάσιμα πειραματικά πεδία και εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, το Λιμάνι Λεμεσού, το CMMI Maritime IoT Laboratory και τα πλωτά εργαστήρια της Columbia Shipmanagement.

Περισσότερες πληροφορίες στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.mdigii.eu/.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Stoiximan και Απόλλων Λεμεσού στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με ουσιαστική στήριξη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
Προχωρά στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος
Επενδύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο ο ΣΕΛΚ-Εκδήλωση με επίκεντρο την δεντροφύτευση και την βιωσιμότητα
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Πασχαλινό μήνυμα από τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη...Η διαβεβαίωση που δίνει προς τα μέλη του ΚΕΒΕ(video)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου: Το Cyprus Seeds ανάμεσα στα κορυφαία εκκολαπτήρια startups στην Ευρώπη
Το Cyprus Forum-Cities επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λεμεσό