Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητεί εξηγήσεις από τα social media για αναρτήσεις

Παιδική πορνογραφία, ρητορική μίσους προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας. Περισσότερα από 960 εκατομμύρια καταχωρήσεις τέτοιου ή άλλου προβληματικού περιεχομένου στις πλατφόρμες Amazon, Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest, TikTok και X διαγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Το στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια βάση δεδομένων της ΕΕ που δημιουργήθηκε ειδικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση ευρωπαϊκού νόμου για τη ρύθμιση ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Services Act). Ο νόμος υποχρεώνει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν το εν λόγω περιεχόμενο ταχύτερα και να καθιστούν διαφανείς τους λόγους, για τους οποίους το πράττουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι πλατφόρμες αναφέρουν στη βάση δεδομένων ποιο περιεχόμενο διέγραψαν για ποιον λόγο. Τα δεδομένα μπορούν να φιλτραριστούν και να αξιολογηθούν κατά κατηγορίες όπως ρητορική μίσους, βία ή πορνογραφία. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων 16 δισεκατομμύρια καταχωρίσεις από 16 μεγάλες πλατφόρμες. Εκτός από τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, οι πάροχοι όπως η Zalando, η Booking.com και διάφορες υπηρεσίες της Google υποχρεούνται επίσης να αναφέρουν διαγραφές ή περιορισμό περιεχομένου.

Ο τρόπος με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες διαχειρίζονται τις υποχρεώσεις διαγραφής και αναφοράς προβληματικού περιεχομένου διαφέρει πολύ. Την πρωτιά διασφαλίζει με περισσότερες από 14 δισεκατομμύρια αναφορές, το Google Shopping. Αντιστοιχεί στο 94% όλων των αναφορών που αναφέρθηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok έχουν αναφερθεί σχεδόν 508 εκατομμύρια αναρτήσεις και περισσότερες από 348 εκατομμύρια έχουν διαγραφεί. Πρόκειται για το 70% των συνόλου των αναρτήσεων που αναφέρθηκε από το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το Instagram ανέφερε στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων περίπου 19 εκατομμύρια προβληματικών αναρτήσεων, από τις οποίες διέγραψε περισσότερες από 6,6 εκατομμύρια, δηλαδή λίγο κάτω από το 35%. Στη διαδικτυακή πλατφόρμα X αναφέρθηκαν στο ίδιο διάστημα λίγο περισσότερες από 832.000 αναρτήσεις. Και από τις αρχές Απριλίου μόλις 24! Η πλατφόρμα Facebook ανέφερε 148 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, από τις οποίες διεγράφησαν περίπου 54 εκατομμύρια που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Γιατί η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πλέον για ανοδικές πιέσεις στη λίρα
Κόκκινη ζώνη για τη διεθνή ναυτιλία η Ερυθρά Θάλασσα-Χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης η κρίση
Βρετανία: Bουτιά 2,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο-Ο αποτρεπτικός παράγοντας για τους αγοραστές
Ανάπτυξη 0,2% για τη γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο
Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομία-Υψηλή στήριξη στο ευρώ
Φοβάται ανθρωπιστική κρίση αν το Ισραήλ αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες η Τζάνετ Γέλεν
Σε υψηλό 12 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
JP Morgan: Αναθεωρεί θετικά την εκτίμησή της για Κίνα-Αναμένει ανάπτυξη 5,2% το 2024
Fed: Μεγαλώνει η συναίνεση για ψηλά επιτόκια διαρκείας-Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό
Πτώση μεγαλύτερη του 1% για τον χρυσό μετά το πολυήμερο ράλι