Αυξήθηκε στο 3,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απομακρύνοντας τη μείωση επιτοκίων

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αγγίζοντας το 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, μειώνοντας τις πιθανότητες πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε ένα τεταμένο εκλογικό έτος.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed να έρθει ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που θα έθετε την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στη μέση ενός εκλογικού αγώνα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του πιθανού αντιπάλου του, του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Το ποσοστό ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση πληθωρισμού στο 3,4%, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων που διεξήγαγε η Dow Jones Newswires και η Wall Street Journal.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, επίσης ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ η απόδοση των 2- και 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσε άλμα προς τα πάνω, καθώς οι έμποροι αφομοιώνουν την προοπτική μιας μεταγενέστερης έναρξης των μειώσεων των επιτοκίων.

"Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περισσότερο από 60% από την κορύφωσή του, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε το κόστος για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες", αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τη στέγαση και τα είδη διατροφής", συνέχισε, προτρέποντας τα παντοπωλεία να "χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ για να μειώσουν τις τιμές".

"Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ - και οργιάζει!" έγραψε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του, Truth Social.

"Η Fed δεν θα μπορέσει ποτέ να μειώσει αξιόπιστα τα επιτόκια, επειδή θέλει να προστατεύσει τον χειρότερο Πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών!", πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό