Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο στην Ε.Ε, ανέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής στην Ιαπωνία, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργού ΕΕΒ, Γιώργου Παπαναστασίου.

Στο πλαίσιο της αποστολής στο Τόκυο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, το ΚΕΒΕ, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ιαπωνίας, το Εμπορικό Κέντρο στην Ιαπωνία διοργάνωσαν επιχειρηματικό φόρουμ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μελών του ιαπωνικού επιχειρείν.

Το φόρουμ χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Χαράλαμπος Μανώλη, ο Πρέσβης της Ε.Ε. στην Ιαπωνία, κ. Jean Eric Paquet, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ιαπωνικού Οργανισμού Εμπορίου, κ. Nobutaka Maekawa, ενώ συμμετείχαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, κ. Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Κ. Μάριος Τσιακκής. Ο κ. Παπαναστασίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως διεθνούς επιχειρηματικού προορισμού.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της Κύπρου για την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και στη λειτουργία, εντός του ΥΕΕΒ, της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί το «Σημείο Επαφής» για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο νησί μας.

Παράλληλα, τόνισε τις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, σε συγκεκριμένους τομείς, όσον αφορά στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων και την ενίσχυση συνεργασιών με την Ιαπωνία.

Σε παρουσίαση με θέμα «Η Κύπρος ως ένα αναδυόμενο κέντρο τεχνολογίας», ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέλυσε την μακροπρόθεσμη στρατηγική «Κύπρος 2035» που έχει ως στόχο να καταστήσει την Κύπρο ως μία από τις ευνοϊκότερες χώρες να ζει, να εργάζεται και να επενδύει κανείς.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανοδική πορεία που καταγράφει η Κύπρος στον τομέα της τεχνολογίας και στο αναδυόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην στρατηγική και τους στόχους της Κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέλυσε την στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία του Ψηφιακού Πολίτη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας που λαμβάνουν υπόψη τις καίριες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ κατέληξε με τον ρόλο και τη σημασία της κυβερνοασφάλειας στις προσπάθειες για μετατροπή της Κύπρου σε μία πύλη πληροφοριών και σε έναν περιφερειακό κόμβο.

CS2

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας στάθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο των 7 Κέντρων Αριστείας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που διενεργεί το CMMI στον τομέα των Θαλάσσιων Ερευνών και της Γαλάζιας Οικονομίας, το Phaethon στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, το Biobank στον τομέα της Υγείας και τα biogenetics, το KIOS με την έρευνα αιχμής που παράγει στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, το CYENS στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας, το ERATOSTHENIS στον τομέα του διαστήματος καθώς και το EMME-CARE με την έρευνα που εκπονείται με επίκεντρο το κλίμα και το περιβάλλον.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκουρίδης, τα Κέντρα αποτελούν μηχανισμούς με πολλαπλασιαστική ισχύ και μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για νεοφυείς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, στηρίζοντας τους με συμβουλευτικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε υποδομές καθώς και με υπηρεσίες νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέδειξε επίσης, τα κίνητρα που παρέχει η Κύπρος σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει τις ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους της ρομποτικής, της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ναυτιλίας, του διαστήματος και της βιοτεχνολογίας.

Της παρουσίασης ακολούθησε θεματικό πάνελ όπου ο κ. Σκουρίδης συντόνισε συζήτηση με τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Ideagen Tritan, που αποτελεί κορυφαίο πάροχο σε πλατφόρμες λογισμικού για την υγεία και την ασφάλεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η EFEVRE TECH, που πρωτοπορεί στην καινοτόμο αυτοματοποίηση εργαστηρίων βιοεπιστημών και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάστηκαν οι καινοτομίες που προσφέρουν οι εν λόγω εταιρείες και τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν στην παγκόσμια αγορά.

Κατά την πρώτη μέρα του επιχειρηματικού φόρουμ, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, είχε ακόμη την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις και να συζητήσει εκτενέστερα τις δράσεις που λαμβάνει η Κύπρος για προσέλκυση νεοφυών εταιρειών, να προβάλει το προηγμένο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που διαθέτει η χώρα μέσα από παραδείγματα και να εξηγήσει την ετοιμότητα που επιδεικνύεται στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας.

Σε συζήτηση με τον κ. Peter Fatelning, Υπουργικό Σύμβουλο για θέματα επιστήμης, καινοτομίας, ψηφιακών τεχνολογιών και άλλων πολιτικών της ΕΕ, συζητήθηκαν θέματα κομβικής σημασίας, όπως η πρωτοβουλία EU Data Act.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με στελέχη των εταιρειών REIMEI, ARTEVITE, JAOPS, Kinsui, MANSEISYA, Wargaming, World Wide Media καθώς και τον εκπρόσωπο του EU – Japan Centre.

Δειτε Επισης

Χρηματοδότηση $6 δις για την xAI του Έλον Μασκ
Έως 25% υψηλότεροι μισθοί σε όσους έχουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης
CITEA Digital Cyprus Conference: Οι τέσσερις πυλώνες που θα εστιάσει η φετινή διοργάνωση
Microsoft: Παρουσίασε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητες… big brother
Σε δυναμική πορεία το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στους «strong innovators» η Κύπρος
Το TikTok στα βήματα του YouTube: Δοκιμάζει βίντεο διάρκειας 60 λεπτών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Υπηρεσία Data Analytics-As-A-Service: Στρατηγική συνεργασία της TheMagnet®️ με την Analytical Solutions
ΟΟΣΑ: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε μια 10ετία θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη
Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη