Τα στάσιμα καταθετικά επιτόκια και οι εναλλακτικές επιλογές των καταθετών

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με το ύψος των καταθετικών επιτοκίων ήταν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε προ μερικών ημερών η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα επιτόκια στα καταθετικά προϊόντα, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, διατηρήθηκαν αρκετά χαμηλότερα από τα δανειστικά επιτόκια, παρόλο που σε κάποιες κατηγορίες καταγράφηκε μικρή μηνιαία αύξηση.

Αναλυτικότερα, τον Φεβρουάριο τα καταθετικά επιτόκια για νοικοκυριά είχαν τις εξής αποδόσεις: προθεσμίας έως ένα έτος 1.98% και προθεσμίας άνω του ενός έτους και έως δύο ετών 1.54%.

Αντίστοιχα, τα μέσα καταθετικά επιτόκια για επιχειρήσεις έως ενός έτους ανέρχονταν στο 2.53%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα καταθετικά επιτόκια τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά στην Κύπρο, παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Αντίστοιχη εικόνα, παρατηρείται και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

sophic2

sophic3

Με τις αγορές και τους αναλυτές να αναμένουν πως τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την σταδιακή μείωση του βασικού επιτοκίου, οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση των καταθετικών επιτοκίων από εδώ και πέρα είναι περιορισμένες.

Ειδικότερα, για τους καταθέτες, στην Κύπρο όπου τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν κι άλλες ασφαλείς εναλλακτικές αξιοποίησης των ρευστών διαθεσίμων τους και μάλιστα με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις. Ενδεικτικά, στις 3 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε δύο Γραμμάτια (EU-Bills) αντλώντας συνολικά πέραν των 2.5 δισ. ευρώ. Το ένα γραμμάτιο, τρίμηνης διάρκειας είχε ετησιοποιημένη απόδοση 3.753% και το άλλο, εξάμηνης διάρκειας 3.645%. Οι εκδόσεις των γραμματίων υπερκαλύφθηκαν αφού κέντρισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πρόκειται για αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από τα καταθετικά επιτόκια που προσφέρονται στην Κύπρο. Σε εκδόσεις Γραμματίων Δημοσίου προβαίνει σε τακτική βάση και η Κυπριακή Δημοκρατία, με το επιτόκιο μάλιστα της τελευταίας έκδοσης του 3μηνου Γραμματίου, να είναι πολύ ελκυστικό στο 3.99%.

Τι είναι τα Γραμμάτια Δημοσίου;

Τα Γραμμάτια Δημοσίου, γνωστά ως Treasury-Bills (T-Bills), είναι βραχυπρόθεσμα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται αποκλειστικά από κράτη ή ενώσεις κρατών (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση) με αρχική διάρκεια 3, 6, 9 ή 12 μήνες. Μπορούν να αγοραστούν τόσο στην πρωτογενή αγορά την ημέρα έκδοσης τους, όσο και στη δευτερογενή αγορά ανά πάσα στιγμή, με την εναπομένουσα διάρκεια να κυμαίνεται ανάλογα με την έκδοση από 1 μέρα μέχρι 1 έτος. «Λόγω της μικρής διάρκειας τους και του γεγονότος ότι εκδίδονται από τις κυβερνήσεις των χωρών, τα T-Bills θεωρούνται ευρέως ως πολύ χαμηλού ρίσκου επενδύσεις και σχεδόν άμεσα ρευστοποιήσιμες. Πρακτικά, οι επενδυτές αναλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο της χώρας που επιλέγουν να επενδύσουν. Στην περίπτωση των EU-Bills για παράδειγμα, οι επενδυτές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να αθετήσει τις υποχρεώσεις του ένας θεσμός όπως η ΕΕ, η οποία αξιολογείται με ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης», εξήγησε ο Φάνος Βλαδιμήρου, CFA ο οικονομικός αναλυτής της εταιρείας Athlos Capital, η οποία εδώ και μερικούς μήνες έχει λανσάρει την πλατφόρμα Sophic (www.usesophic.com) μέσω της οποίας ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε Γραμμάτια Δημοσίου συγκεκριμένων χωρών. «Έχουμε καταγράψει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις καθώς αρκετοί αναζητούν ασφαλείς τρόπους αξιοποίησης των ρευστών τους. Ειδικά όταν μπορούν να επενδύσουν σε γραμμάτια όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακόμα και η Κύπρος, με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, λαμβάνοντας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των καταθετικών επιτοκίων, είναι λογικό να βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική