ΟΚΥπΥ: Συνεχής προσπάθεια θέσπισης διαδικασιών και ελέγχων στη συγκράτηση δαπανών

Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ' όψιν όλα τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, γίνεται συνεχής προσπάθεια θέσπισης διαδικασιών και ελέγχων, στη συγκράτηση των δαπανών, όπου οι περισσότερες είναι ανελαστικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μισθολόγιο και ταυτόχρονα στην αύξηση των εσόδων μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Επιπλέον, τονίζει πως η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και οι συστάσεις της στα θέματα είναι απόλυτα σεβαστές και συμφωνούν με διαπιστώσεις της Διεύθυνσης και τα ευρήματα του Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ότι "καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον με τον ιδιωτικό τομέα (λειτουργία νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, επέκταση υφιστάμενων), όπου για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια, απαιτείται να έχει ευελιξία, ώστε να μπορεί να μειώσει το κόστος κυρίως μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας του προσωπικού και της συνεχιζόμενης βελτίωσης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας".

"Ο Οργανισμός τεκμηριώνοντας τις δαπάνες για τις υπηρεσίες που προσφέρει, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον ΟΑΥ για τις μοναδικές / παγκύπριες υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, συμφώνησε την αύξηση της τιμής μονάδας του νοσηλευτηρίου και την αύξηση του εφάπαξ ποσού που λαμβάνει για το ΤΑΕΠ και τα Ασθενοφόρα", προσθέτει.

Επίσης, ο Οργανισμός αναφέρει ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την αποζημίωση για Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, καθώς και με άλλα Υπουργεία για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, όπως είναι οι φυλακές, ειδικά σχολεία, η Εθνική Φρουρά και οι αιτητές ασύλου.

Για τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο ΟΚΥπΥ επισημαίνει ότι έγκαιρα προχώρησε σε διάφορες δράσεις, όπως τη σύσταση Ομάδας Ελέγχου Εσόδων του Οργανισμού για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και ανάκτηση των διαφυγόντων εσόδων, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις ανείσπρακτων οφειλών για τα έτη 2019 - 2020 έχουν δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες / δικηγόρους για είσπραξή τους.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι δόθηκαν αυστηρές οδηγίες για καθημερινό έλεγχο της κωδικοποίησης και υποβολής των απαιτήσεων στον ΟΑΥ. Για τη σωστή αποζημίωση των πράξεων στο ΤΑΕΠ, έγινε νέα συμφωνία με τον ΟΑΥ, με αύξηση του εφάπαξ ποσού. Επιπρόσθετα, θα αποζημιώνεται ξεχωριστά και το ΤΑΕΠ Παίδων.

Ακόμη, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχετικά πρωτόκολλα, ενώ προσλήφθηκαν επιπρόσθετοι ιατροί και νοσηλευτές. Παράλληλα, εφαρμόσθηκε το ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης και μειώθηκε ο χρόνος αναμονής, ενώ ασκείται αυστηρός έλεγχος για υποβολή όλων των απαιτήσεων από τους Ιατρούς, ώστε να μη χάνονται έσοδα.

Για τη μη παρουσίαση ειδικών ιατρών στο ΤΑΕΠ, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα, διατάχθηκε διοικητική έρευνα. Επιπλέον, λήφθηκε απόφαση ότι το σύστημα εφημεριών και η αποζημίωση των Ιατρών, τα οποία συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν πριν από την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των Νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ, θα επαναξιολογηθούν.

Ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι "τα στατιστικά δεδομένα, τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όσο και του Οργανισμού για το έτος 2023, δείχνουν άνοδο σε σχέση με το 2022, παρόλη την πληθωριστική τάση των τελευταίων ετών, όπου ο Οργανισμός καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά για την ΑΤΑ, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της τιμής των αγαθών και των αναλωσίμων, την παραχώρηση αυξήσεων και προσαυξήσεων στους εργαζομένους, αποδεικνύοντας τη σκληρή δουλειά που γίνεται καθημερινά, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στον Οργανισμό".

"Για τον ΟΚΥπΥ ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καθοριστική σημασία και αξία ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του που είναι η οικονομική του αυτονόμηση, η αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων του και η συνεχής βελτίωση στις υπηρεσίες Υγείας που παρέχει με επίκεντρό του τον ασθενή", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Werner Hoyer: Κινητοποίησε τεράστιους πόρους για την Κύπρο, ανοιχτόμυαλος Ευρωπαίος ο Κ. Πετρίδης (vid)
Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: Συγκεκαλυμμένη και προκλητική ανωμαλία το capacity planning του ΟΑΥ
Business Consulting της Grant Thornton: «Μετασχηματίζει» τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σε προοπτικές
Γιώργος Πέτρου: Δεν φεύγει από την ΕΤΥΦΑ η ΑΗΚ, θέλουμε να έχουμε λόγο στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο
Ο Πανίκκος Βάκκου νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει
Ινστιτούτο Κύπρου και Λούβρο καινοτομούν στη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς
Το έργο του φιλανθρωπικού θεσμού Telethon και οι εκδηκλώσεις στο πλαίσιο του «Μήνα Telethon 2024»
Ώθηση στις ξενές επενδύσεις στον πανεπιστημιακό τομέα-Τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία
ΔΝΤ: Ανθεκτική η οικονομία της Κύπρου, ανάγκη μείωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων