Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις Ηροδότου για μείωση επιτοκίων

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, «για τις καθοριστικές εισηγήσεις του και την εις βάθος κατανόηση των δυναμικών των χρηματοοικονομικών αγορών που σε τόσες πολλές περιπτώσεις μας (σ.σ. το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) έχει βοηθήσει να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση νομισματικής πολιτικής προς όφελος όλων των πολιτών της ευρωζώνης».

Οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επιβεβαιώνουν και στην πράξη την κατανόηση του Κύπριου Διοικητή σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών, όντας ενδεχομένως από τα λίγα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ που έχει εμπειρία και γνώση των χρηματοοικονομικών αγορών και πως μπορούν να αντιδράσουν στις διάφορες αποφάσεις που λαμβάνει το ΔΣ λόγω της προηγούμενης εργασιακής του εμπειρίας στο Λονδίνο.

Ο Ηροδότου σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε κυπριακά και διεθνή ΜΜΕ εξέφρασε την άποψη -στη βάση των τότε δεδομένων και εξελίξεων- πως θα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα των επόμενων μηνών, κυρίως για τους μισθούς στην Ευρώπη, προτού παρθούν αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Κάτι που με βάση την περίοδο γνωστοποίησης των δεδομένων δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από τη συνεδρία νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στο Econostream τον περασμένο Ιανουάριο, εξήγησε πως ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης της ΕΚΤ για τη Νομισματική Πολιτική παραμένει άγνωστο αφού ακόμα δεν είχαν στη διάθεσή τους τα στοιχεία για τους μισθούς.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, γίνονται διαθέσιμα από την Eurostat τον Μάιο, άρα ο Ηροδότου από τα μέσα Ιανουαρίου εμμέσως προέβλεψε πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει απόφαση για μείωση επιτοκίων στη συνεδρία Ιουνίου στη βάση των στοιχείων του Μαΐου, και εκ των εξελίξεων φαίνεται πως αυτό είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, αφού κι οι χρηματοοικονομικές αγορές προβλέπουν τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα για αρχή των μειώσεων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στην ίδια συνέντευξη έστειλε το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξουν ούτε βεβιασμένες αποφάσεις ούτε μεγάλη καθυστέρηση που θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η χθεσινή επιβεβαίωση

Στη καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη της μετά τη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ της Πέμπτης 7/3, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde έδωσε παρόμοιο χρονικό στίγμα και σημασία στη συλλογή περισσότερων στοιχείων και ιδιαίτερα σε σχέση με τους μισθούς στη Ευρώπη.

Τόνισε ότι στη συνεδρία του Ιουνίου θα έχουν περισσότερα στοιχεία, ειδικά για την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό και μόνο τότε η ΕΚΤ θα έχει επαρκή σιγουριά για λήψη απόφασης για έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.

Άρα οι απόψεις Lagarde και ΕΚΤ, συγκλίνουν με την άποψη που είχε εκφράσει ο Ηροδότου στη συνέντευξη του στο Econostream τον Ιανουάριο, ότι δηλαδή θα χρειαστούν τα στοιχεία μισθών της Ευρώπης, τα οποία δημοσιεύονται τον Μάιο από την Eurostat και συνεπώς η συνεδρία νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου θα είναι καθοριστική σε σχέση με την έναρξη μείωσης των επιτοκίων.

Αυτές είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις και αναλύσεις των χρηματοοικονομικών αγορών.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP