Και ο Ταλ Ντιλιάν στο... ραντάρ των αμερικανικών κυρώσεων-Η σχέση του με την Κύπρο

Κυρώσεις σε βάρος του Ταλ Ντιλιάν, ιδρυτή του ομίλου Intellexa, η οποία παρήγαγε και πούλησε σε φορείς και Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ως επίσης και της στενής του συνεργάτιδας και συνεταίρου, Σάρα Αλεξάντρα Φαϊσάλ Χαμού, όπως επίσης και κατά της Intellexa Consortium, με έδρα την Ελλάδα, μεταξύ πέντε οντοτήτων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών προβαίνουν στην ενεργοποίηση μέτρων αυτής της μορφής, επισημαίνεται από αμερικανικά μέσα.

Οι οντότητες είναι Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, η Intellexa Limited με έδρα την Ολλανδία, Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) με έδρα την Ουγγαρία και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των σημερινών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των καθορισμένων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή υπό τον έλεγχο ατόμων στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, οικονομικοί οργανισμοί και άλλα πρόσωπα που επιδίδονται σε συγκεκριμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να καταστούν υποκείμενα σε μέτρα επιβολής.

Παράλληλα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι η ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε στο Ισραήλ για τη διερεύνηση της δραστηριότητας του, ισραηλινής υπηκοότητας, Ταλ Ντιλιάν, έχει ήδη απευθυνθεί σε αρμόδιους τοπικούς φορείς ζητώντας στοιχεία υπό διερεύνηση.

Μεταξύ άλλων, η εξεταστική επιτροπή έχει αιτηθεί στοιχεία από το ισραηλινό Υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, την εταιρεία NSO, από τον Νομικό Επίτροπο της Κυβέρνησης και από τη Γενική Εισαγγελία.

Επισημαίνεται ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, που φέρει το λογισμικό Predator να έχει χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει αξιωματούχους της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η ισραηλινή δικαιοσύνη έχει συντάξει κατηγορητήριο κατά του Ντίλιαν και συνεργατών του, το προδικαστικό στάδιο της εξέτασης του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σκάνδαλο χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού φέρεται να εμπλέκει τις Κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Ισπανίας, της Ινδονησίας και της Ελλάδας, οι οποίες φέρονται να το έχουν προμηθευθεί και χρησιμοποιήσει.

Η εταιρεία και η σχέση με την Κύπρο

Η Intellexa δημιουργήθηκε το 2019 από τον Ταλ Ντίλιαν (Tal Dilian).

Ο Ντίλιαν και η Σάρα Χάμου (Sara Hamou), ειδικός σε εταιρικές μεταθέσεις που παρείχε διαχειριστικές υπηρεσίες στην Intellexa, υπέστησαν επίσης κυρώσεις ως άτομα.

Ο Ταλ Ντίλιαν είναι γνωστός και σχετίζεται με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις κυπριακές Αρχές και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν

Οι κυρώσεις με στόχο τους προγραμματιστές του Predator έρχονται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα μιας νέας πολιτικής που θα της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ξένα άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αποτέλεσμα των σημερινών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των καθορισμένων προσώπων που περιγράφονται παραπάνω που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο ατόμων των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC, που είναι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερα από ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα πρόσωπα, αποκλείονται επίσης. Εκτός εάν εγκριθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από την OFAC ή δεν εξαιρείται, οι κανονισμοί της OFAC γενικά απαγορεύουν όλες τις συναλλαγές από πρόσωπα των Η.Π.Α. ή εντός (ή διέλευσης) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ή με άλλο τρόπο αποκλεισμένων προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται πως «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις οντότητες και μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποβληθούν σε εκτελεστική πράξη.

Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο».

Δειτε Επισης

Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης