Οι τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού για το 2024

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και προσφέρει αξία στους πελάτες. Η εφαρμογή των στρατηγικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους τεχνολογικούς κλάδους έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις επιχειρήσεις να καταστρώνουν στρατηγικές και να προσαρμόζονται για τις μελλοντικές. Ακολουθούν οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2024.

Η ΑΙ στο επίκεντρο
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει, χωρίς υπερβολή, ένα τεχνολογικό μεγαθήριο και θα συνεχίσει να εξελίσσεται όχι μόνο το 2024 αλλά και για πολλά χρόνια ακόμη. Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως και της SoftOne, ετοιμάζονται να εξειδικεύσουν τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους με AI, επενδύοντας σημαντικά στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών AI στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και στην αναβάθμιση και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού τους, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της.

Ειδικότερα, η μηχανική μάθηση (ML), ένα υποσύνολο της ΑΙ που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλγορίθμων και μοντέλων που επιτρέπουν στους υπολογιστές να μαθαίνουν και να κάνουν προβλέψεις ή αποφάσεις χωρίς απευθείας προγραμματισμό, θα αποτελέσει τομέα υψηλής εστίασης των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Το έντονο ενδιαφέρον οφείλεται στο πεδίο εφαρμογής στον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την επιτάχυνση της αυτοματοποίησης και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Εμπειρία πελατών, στο κέντρο του μετασχηματισμού
Η αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη θα αποτελέσει άλλο ένα σημείο εστίασης για τις επιχειρήσεις το 2024. Η εμπειρία του πελάτη (CX) αναφέρεται στη συνολική αλληλεπίδραση που έχει ένας πελάτης με μια εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια – από την αρχική επαφή έως την υποστήριξη μετά την αγορά.

Περιλαμβάνει κάθε σημείο επαφής και αλληλεπίδρασης μεταξύ του πελάτη και της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης, της εξυπηρέτησης πελατών, των διαδικασιών αγοράς, της χρήσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ακόμη και της επικοινωνίας που ακολουθεί.

Οι ηγετικές ομάδες παγκοσμίως βλέπουν πλέον τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των στρατηγικών και των πρωτοβουλιών τους για την CX, καθώς αυξάνεται η στροφή προς την αυξημένη εξατομίκευση της εμπειρίας του πελάτη.

Κυβερνοασφάλεια
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσει να έχει ύψιστη σημασία για τις επιχειρήσεις το 2024. Ως όρος-ομπρέλα, περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες, τις διαδικασίες και τις πρακτικές που αποσκοπούν στην προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, εκμετάλλευση ή βλάβη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Οι ομάδες κυβερνοασφάλειας όχι μόνο θα επιμεληθούν βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας για το εργατικό δυναμικό τους, αλλά θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν ισχυρά πρωτόκολλα και υποδομές ασφαλείας για την προστασία από πιθανές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή malware, επιθέσεων phishing, μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και παραβίασης δεδομένων. Η προστασία από παραβιάσεις δεδομένων θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αξία των ψηφιοποιημένων δεδομένων των πελατών συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη και η διαρροή πληροφοριών όχι μόνο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους αλλά θα επιφέρει και σοβαρές νομικές επιπλοκές.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας