Πρόστιμο €1,8 δισ. στην Apple από Ε.Ε. για μονοπωλιακές πρακτικές

Την επιβολή προστίμου άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών μουσικής στους χρήστες των συσκευών της (iPhone και iPad) μέσω του App Store, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Μαργκρέτε Βέσταγκερ να κάνει λόγο για πρακτική «παράνομη, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ κατά των μονοπωλίων».

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Apple εμπόδιζε τους δημιουργούς εφαρμογών από το να ενημερώνουν τους χρήστες συσκευών με λειτουργικό σύστημα iOS για πιθανές εναλλακτικές και φθηνότερες υπηρεσίες συνδρομής streaming μουσικής. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως «anti steering provisions», δηλαδή αποθάρρυνσης των καταναλωτών από το να κατευθυνθούν προς υπηρεσίες άλλων εταιρειών.

Αναφερόμενη στις πρακτικές της εταιρείας, η κ. Βέσταγκερ τόνισε πως «θεωρούμε ότι πρόκειται για αθέμιτους όρους συναλλαγών, καθώς επιβλήθηκαν μονομερώς από μια κυρίαρχη εταιρεία».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με τη σημερινή μας απόφαση, ζητήσαμε από την Apple να καταργήσει τις διατάξεις κατά του steering και να απέχει από παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Στο εξής, η Apple θα πρέπει να επιτρέπει στους προγραμματιστές μουσικής ροής να επικοινωνούν ελεύθερα με τους ίδιους τους χρήστες τους, είτε εντός της εφαρμογής, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επικοινωνίας», όπως είπε.

Όπως επισημαίνεται, προς το παρόν η Apple είναι η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται App Store όπου εταιρείες και πρόσωπα που αναπτύσσουν εφαρμογές μπορούν να τις διανέμουν σε χρήστες iOS στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η Apple ελέγχει κάθε πτυχή της εμπειρίας των χρηστών του iOS και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για διάθεση εφαρμογών μέσω του App Store.

Η έρευνα στην οποία προχώρησε η Επιτροπή διαπίστωσε πως η Apple περιορίζει την πληροφόρηση των χρηστών συσκευών με iOS για το πού μπορούν να βρουν εναλλακτικές ή φθηνότερες υπηρεσίες συνδρομής μουσικής εκτός της εφαρμογής App Store.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, οι σχετικές πρακτικές της Apple ισοδυναμούν με αθέμιτους όρους συναλλαγών, κατά παράβαση του άρθρου 102 παράγραφος (α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, καθώς οι πρακτικές αυτές δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple σε σχέση με το App Store στις συσκευές της εταιρείας. Επίσης, οι πρακτικές της εταιρείας επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών του iOS, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με το πού και πώς να αγοράσουν συνδρομές streaming μουσικής για χρήση στη συσκευή τους.

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs