Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»

Απτά και σημαντικά οφέλη επέφερε στους καταναλωτές η μείωση ΦΠΑ, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας παράλληλα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου βάσει των οποίων το μέσο όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ, ή 8%.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας τα οποία δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε σχέση με τα αποτελέσματα της επιβολής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αριθμό βασικών προϊόντων, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η μείωση του ΦΠΑ απέφερε απτά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, είτε μέσω μείωσης της τιμής των προϊόντων, είτε μέσω διατήρησης της», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κεραυνός.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε οριακή αύξηση στις τιμές προϊόντων, προσθέτει, «αυτό οφείλεται κυρίως σε άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε γενικότερα σε αυξημένα κόστη παραγωγής και εισαγωγής».

«Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενεργούσε προληπτικά ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ», σημειώνει.

Ο Υπουργός Οικονομικών συνεχίζει αναφέροντας ότι «ενδεικτικά, και με βάση στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, το μέσο όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ, ή 8%».

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το μέτρο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφάρμοσε αυτή η Κυβέρνηση, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Κεραυνός.

Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «εκεί και όπου επιβάλλεται, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από ορθολογικές πολιτικές, που ταυτόχρονα δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά μας».

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας
Μιχάλης Αντωνίου: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με Χριστοδουλίδη, θα καταθέσει εισηγήσεις η ΟΕΒ
Εβδομαδιαία άνοδος 1,59% στο ΧΑΚ
Μ. Παναγιώτου: Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανδαρία τον Οκτώβριο
Στο «ΚΟΙΟΣ» η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Μέχρι 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης επιχειρηματικότητας
Γ. Παναγιώτου: Η ετοιμότητα του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις και το πολιτικό μήνυμα της Κυβέρνησης
Αποδέχεται αλλά με όρια το πλαίσιο Παναγιώτου για την αγορά εργασίας η ΟΕΒ-Τι δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνίου
Mελέτη για το ύψος του αφορολόγητου και αντισταθμιστικά αποκλειστικά για την πράσινη φορολογία