Πήραν...φωτιά οι αντλίες-Χαμός στα πρατήρια πριν τη λήξη του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Αυξημένη ήταν το Σάββατο η κίνηση στα πρατήρια βενζίνης ενόψει του τερματισμού του μέτρου για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την Δευτέρα 1η Απριλίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στα πρατήρια.

«Είναι θέμα ψυχολογίας. Βεβαίως είναι μεγαλύτερη η κίνηση στα πρατήρια. Αλλά αν κάποιος πάει τώρα στο πρατήριο απλώς θα επωφεληθεί των 8 σεντ ανά λίτρο για μια και μοναδική φορά», είπε.  

Σημείωσε ότι με την αφαίρεση της έκπτωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα από 1η Απριλίου η αύξηση ανέρχεται στα 8,3 σεντ ανά λίτρο στα καύσιμα κίνησης και στα 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις από τις εταιρείες καυσίμων λόγω της μικρή αύξησης στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ήδη, σημείωσε, επιβλήθηκαν αυξήσεις τις προηγούμενες μέρες και αναμένεται ακόμα μια αύξηση 2 με 3 σεντ, αναλόγως με τις αυξήσεις που επιβάλλει η κάθε εταιρεία. Ανέφερε ακόμα ότι οι τιμές προ αφαίρεσης του φόρο,  κυμαίνονταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τώρα βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων είχε εισηγηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο όπως εφαρμοστεί μια φόρμουλα, ώστε αν η λιανική τιμή αυξηθεί πέραν του €1,50 ανά λίτρο, να μπορεί να επέμβει το κράτος και να αφαιρεί τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έστω και προσωρινά. Πρόσθεσε ότι με την αύξηση της τιμής αυξάνεται και το ποσό που εισπράττει το κράτος από το ΦΠΑ, οπότε η αφαίρεση του ειδικού φόρου θα μπορούσε να συμψηφίζεται με αυτό το ποσό.

Να μην πρέπει να αλλάζουν τις τιμές τα μεσάνυχτα ζητούν οι πρατηριούχοι

Παράλληλα ο κ. Προκοπίου εξέφρασε την έντονη δυσφορία των πρατηριούχων που η αλλαγή στις τιμές των καυσίμων θα γίνει στις 12.00 τα μεσάνυχτα σε μέρα αργίας, κάτι που αναγκάζει τους πρατηριούχους να έρθουν στα πρατήριά τους για να κάνουν την αλλαγή.

Σημείωσε ότι οι πρατηριούχοι έχουν λίγες μόνο μέρες το χρόνο να ξεκουραστούν και είναι πρακτικά δύσκολο αυτό που γίνεται, που τους αναγκάζει να πηγαίνουν στα πρατήριά τους τα μεσάνυχτα και σε μέρες αργίας.

Ανέφερε ότι ζήτησαν η αλλαγή να γίνει από τις 2 Απριλίου και στις 6 το πρωί, οπότε και ανοίγουν τα πρατήρια, αφού και λόγω του τριημέρου πολλοί δεν θα μπορούν να πάνε στα πρατήριά τους για να κάνουν τις αλλαγές. Πρόσθεσε ότι έστειλαν και σχετική επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών «χωρίς ανταπόκριση».

Σημείωσε ότι θα πρέπει οι αλλαγές για πρακτικούς λόγους να γίνονται είτε στις 6 το πρωί της προηγούμενης μέρας, είτε στις 6 το πρωί της επόμενης. Πρόσθεσε ότι από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί το μέσο πρατήριο πουλά 100-150 λίτρα και η απώλεια για το κράτος από τον φόρο που θα έχανε δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη .

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή