Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ζάο Λέτζι.

Η Κίνα θα καταστήσει την τεχνολογική καινοτομία νέο σημείο οικονομικής ανάπτυξης και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες σε αυτό, δήλωσε ο Ζάο, στην εναρκτήρια ολομέλεια της ετήσιας συνάντησης του Φόρουμ Μποάο για την Ασία.

Οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Ζάο.

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έκανε ένα λαμπρό ξεκίνημα στο έτος, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την ανάπτυξη εν μέσω αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων και αυξανόμενου χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Ζάο υποσχέθηκε επίσης μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών της χώρας για τους ξένους επενδυτές, με περαιτέρω μείωση του "αρνητικού καταλόγου" των τομέων που απαγορεύονται ή περιορίζονται για επενδύσεις από ξένες εταιρείες χωρίς ειδική έγκριση.

Πολλές ξένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να "απελευθερώσουν" τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δραστηριότητές τους από την Κίνα. Οι εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις συρρικνώθηκαν σχεδόν 20% τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά από πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και έναν στόχο ανάπτυξης της τάξης του 5% για το 2024, ο οποίος, όπως είπε ο Ζάο, μεταφέρει την εμπιστοσύνη ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να ανακάμπτει και να βελτιώνεται μακροπρόθεσμα.

Η Κίνα τάχθηκε κατά της προστασίας του εμπορίου και της αποσύνδεσης, δήλωσε ο Ζάο.

"Η επένδυση στην Κίνα είναι επένδυση στο μέλλον", είπε.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών