Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα

Ο κάθε οργανισμός καλείται να εξελίσσει συνεχώς στο μέγιστο βαθμό τα άτομά που τον αποτελούν σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκονται, τονίζει σε αρθρογραφία της η Ασπασία Σιμιλλίδου. Η Λέκτορας σε θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού, Φιλοξενείας και Τουρισμού Υπεύθυνη ακαδημαϊκός μεταπτυχιακού προγράμματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Διαχείρισης Εκδηλώσεων στο UCLan Cyprus, προσφέρει πολύτιμες συμβουλές στα μέλη του Συνδέσμου, εμπνέοντάς τα να αναδειχθούν ως εξαιρετικοί ηγέτες στην καθημερινή διαχείριση των ξενοδοχειακών τους μονάδων. Με ευαισθησία στην πολυδιάστατη φύση της ηγεσίας και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, το άρθρο αναδεικνύει την αξία της διαρκούς ανάπτυξης των ηγετικών ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού.

Ηγεσία. Ένας όρος, μια έννοια, πολλές φορές ίσως και παρεξηγημένη, με πολλά ερωτηματικά πίσω της. Ο όρος χρησιμοποιείται και αναφέρεται σε άτομο το οποίο μπορεί να επηρεάσει ένα σύνολο ανθρώπων ως προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή την όχι και τόσο εύκολη αλλά πολύπλοκη και πολύπλευρη διαδικασία. Πολλές έρευνες έχουν οδηγήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και γενικά τους επαγγελματίες σε «διχασμό» ως προς το κατάλληλο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κτιστεί μια σωστή ηγεσία σε μια επιχείρηση και φυσικά ως προς το να απαντήσει κάποιος το ερώτημα αν ο ηγέτης τελικά δημιουργείται ή γεννιέται.

Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι σαφώς πολυδιάστατη και διάφορες έρευνες έχουν βγάλει προς τα έξω διαφορετικά συμπεράσματα, με τις τελευταίες να λένε ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων. Ένας ηγέτης μπορεί πραγματικά να έχει γεννηθεί με αυτή την πολύ σημαντική ικανότητα, του να μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Μπορεί κανείς να το προσέξει και στην αυλή ενός σχολείου. Εκεί όπου παρατηρείς ένα παιδί σχολικής ακόμη και προ-σχολικής ηλικίας να αποκτά «ακόλουθους». Παιδιά που θα ακολουθήσουν ακόμη και τις σκανδαλιές του «ηγέτη» αλλά μπορεί να έχει επάνω τους σε μεγάλο βαθμό και θετικό αντίκτυπο. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη ενός ατόμου εξελίσσεται ραγδαία σε αυτές τις ηλικίες και ένα μέρος της είναι και η ικανότητα να επηρεάζεις τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές άλλων ατόμων. Είναι όμως το DNA αρκετό; Σίγουρα όχι γιατί αν αυτό το παιδί το τοποθετήσεις σε ένα περιβάλλον χωρίς τα απαραίτητα ερεθίσματα σημαντικά για να αναπτύξει τις ικανότητες που βιολογικά έχει τότε δε θα καταφέρει να τις αναπτύξει σε βαθμό που θα το βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Το ίδιο και αν πάρεις ένα ενήλικα με ηγετικές ικανότητες και δεν του τις αναπτύξεις. Ρόλος των επιχειρήσεων είναι να ανακαλύψουν το ταλέντο και να το εξελίξουν, λοιπόν!

Το σημαντικό εδώ, είναι να κατανοήσουμε σε ένα οργανισμό ότι το να είναι κάποιος ηγέτης δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και διευθυντικό στέλεχος. Άτομα από όλες τις βαθμίδες ενός οργανισμού μπορούν να ηγούνται άλλων ατόμων ή και καταστάσεων μέσω των εμπειριών τους, των γνώσεών τους αλλά και της προσωπικής τους ικανότητας να μπορούν να επηρεάζουν άλλους ανθρώπους. Ένα άτομο που δεν έχει θέση «ισχύος» σε ένα οργανισμό μπορεί κάλλιστα να υπάρξει η κινητήριος δύναμη της ομάδας, ο καθοδηγητής αλλά και ο εμπνευστής. Για να πετύχει αυτό θα πρέπει να μπορούμε να νιώσουμε μέσα από τις πράξεις και τις ενέργειες του ατόμου τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ούτως ώστε να το ακολουθήσουμε. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το αντίθετο σενάριο, όπου μπορεί να έχουμε ένα άτομο που κατέχει μια διευθυντική θέση αλλά ίσως δεν έχει τις ηγετικές ικανότητες. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει ένας οργανισμός να μπορεί να εξελίξει τα άτομά του στο βαθμό που το έχουν ανάγκη. Να δώσει δηλαδή στο διευθυντικό στέλεχος τα εφόδια που χρειάζεται και την καθοδήγηση ώστε να γίνει καλύτερος ηγέτης αλλά και στο άτομο που φαίνεται να έχει τις ικανότητες να δοθεί αναγνώριση για να μπορεί να συνεχίσει.

Ηγέτης, λοιπόν, μια έννοια που έχει συζητηθεί και θα συνεχίσει να συζητείται αφού η σημασία της είναι μεγάλη. Ο κάθε οργανισμός καλείται να εξελίσσει συνεχώς στο μέγιστο βαθμό τα άτομά που τον αποτελούν σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκονται, αφού κάπου κρυμμένος πίσω από ένα γραφείο μπορεί να βρίσκεται ο μεγαλύτερος εμπνευστής και καθοδηγητής μια ομάδας.

Δρ Ασπασία Σιμιλλίδου

Λέκτορας σε θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού, Φιλοξενίας και Τουρισμού

Υπεύθυνη ακαδημαϊκός μεταπτυχιακού προγράμματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Διαχείρισης Εκδηλώσεων

UCLan Cyprus

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ