Συνέχιση των προσπάθειών μας για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών στη βιομηχανία

Η φετινή πορεία του κυπριακού τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της γεωπολιτικής αστάθειας στη γειτονία μας. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται τόσο θα επηρεάζονται σημαντικά οι κρατήσεις, καθώς η απώλεια τουριστικών ροών από το Ισραήλ και από άλλες χώρες είναι δεδομένη. Ο αντίκτυπος αυτός είναι ευδιάκριτος ήδη στις κρατήσεις του πρώτου τρίμηνο της νέας χρονιάς όπου παρουσίασαν επιβράδυνση σε σχέση με το 2023 και 2022. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι, καθώς παρατηρούμε πως υπάρχει βελτίωση κρατήσεων από τον Απρίλιο και μετά, χωρίς να γνωρίζουμε από τώρα αν θα καλύψουν τη χασούρα των πρώτων τριών μηνών της χρονιάς.

Με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που δοκιμάζουν και φέτος την ανθεκτικότητα του κυπριακού τουρισμού, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία μας την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Παγκύπριος Συνδέσμος Ξενοδόχων, συμμετείχαμε στην κορυφαία ταξιδιωτική έκθεση «ITB Berlin» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το τριήμερο 5-7 Μαρτίου. Κατά την παρουσία μας, είχαμε σειρά επαφών με ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τουριστικά προγράμματα και δρομολόγια από τη Γερμανία προς την Κύπρο, όπως επίσης και με τουριστικούς εταίρους από άλλες χώρες που επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι ενθαρρυντικές για την τουριστική σεζόν του 2024, καθώς παρά το αρχικό μούδιασμα των αγορών, το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Κύπρο είναι αυξημένο.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς πέραν από την ομαλοποίηση της αστάθειας που επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική, στις αγορές και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, η πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν θα καθοριστεί και από τους ενδογενείς παράγοντες που την επηρεάζουν. Κρίσιμα ζητήματα, όπως η έλλειψη του εργατικού δυναμικού, η απώλεια τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές και στα μη αδειοδοτημένα καταλύματα που αφορούν τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, είναι σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί η κοστοβόρα μετάβαση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, αλλά και η πρόσφατη πράσινη φορολογία με την προωθούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης απευθείας στους τουρίστες, που αναμένεται να μειώσει περαιτέρω, σε κάποιο βαθμό, την ανταγωνιστικότητα μας.

Τους κρίσιμους αυτούς παράγοντες, που θα καθορίσουν το μέλλον του τομέα μας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο 45th Cyprus Hotel Summit & Exhibition, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο City of Dreams Mediterranean, στη Λεμεσό, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή. Ένα συνέδριο-ορόσημο που αποτέλεσε και φέτος πόλο έλξης για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι σημαντικές ομιλίες και τοποθετήσεις που κατατέθηκαν από διακεκριμένους κύπριους και ξένους επαγγελματίες, έδωσαν την ευκαιρία στους ανθρώπους του τομέα να αντλήσουν σημαντικές γνώσεις για το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Το συνέδριο περιλάμβανε επίσης την έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείο Τουρισμού, και έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 35 εκθέτες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή, νιώθουμε υπερήφανοι και για τα πρώτα «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards», που ενσωματώθηκαν στο συνέδριο μας, και τίμησαν σημαντικούς παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς της, ως ακολούθως꞉

Leader in Hospitality - Lifetime Achievement Award:

Κωστάκης Λοΐζου Executive Chairman του Louis Group

Leader in Hospitality - Cyprus Hospitality Leading Entrepreneur:

Limassol Marina LTD.

Leader in Hospitality - International Hospitality Leader:

City of Dreams Mediterranean & Cyprus Casinos.

Το 45th Cyprus Hotel Summit & Exhibition, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους χορηγούς μας τους οποίους επιθυμώ να ευχαριστήσω ξανά ονομαστικά. Την Ecommbx που ήταν ο κύριος χορηγός, την Ελληνική Τράπεζα και την CSC Christodoulou που ήταν επίσης χορηγοί, όπως και τους υποστηρικές Hermes Airports, IMR/University of Nicosia™ και UIBS, την Aegean που ήταν ο επίσημος αερομεταφορέας, αλλά και την IMH που βοήθησε στη διοργάνωση. Τους ευχαριστούμε για τη συμβολή τους, και προσμένουμε πως την επόμενη χρονιά θα δημιουργήσουμε ένα πιο μεγάλο, πιο αναβαθμισμένο και με εντονότερη επιρροή και απήχηση συνέδριο.

*Θάνος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ