Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) διοργάνωσε σήμερα με επιτυχία Επιχειρηματικό Φόρουμ «Κύπρος-Εσθονία: Προώθηση διμερών συνεργασιών», στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της ΑΕ Προέδρου της Εσθονίας, κ. Alar Karis, στην Κύπρο.

Βασική επιδίωξη της εκδήλωσης είναι η ενδυνάμωση των διακρατικών σχέσεων και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ κυπριακών και εσθονικών επιχειρήσεων στους τομείς της Ναυτιλίας, της Κυβερνοασφάλειας και της Πληροφορικής.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Σταύρος Σταύρου τόνισε τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας, ως μέλη της ΕΕ. Θα πρέπει ανέφερε να αξιοποιηθούν αυτές οι συνέργειες για να προωθήσουν τη μακροπρόθεσμη συνεργασία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς.

Ο Πρόεδρος της Εσθονίας στο χαιρετισμό του ανάφερε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι Εσθονοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο. Τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που υποστηρίζεται από το κοινό δίκαιο. Είναι ένα κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις, με σύγχρονη υποδομή και επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις.

Ένας τομέας όπου θα μπορούσαμε να αυξήσουμε σημαντικά τη συνεργασία μας είναι η Ναυτιλία. Επιπλέον, και οι δύο χώρες αξιολογούν τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα, η οποία βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και έτσι στην κερδοφορία. Τόνισε ότι η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία στη ψηφιοποίηση: έχουμε ψηφιοποιήσει την πλειονότητα των δημοσίων μας υπηρεσιών και αναπτύσσουμε υπηρεσίες που δεν θα υπάρξουν ποτέ σε χαρτί. Οι εσθονικές εταιρείες εξάγουν αυτή τη γνώση και είναι πάντα έτοιμες να μοιραστούν την εμπειρία και με τους Κύπριους.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νικόδημος Δαμιανού, και ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, παρουσίασαν το οικοσύστημα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές της χώρας μας ως αναδυόμενος κόμβος στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ακολούθησε ομιλία από την Υφυπουργό Ναυτιλίας, κα Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία ανέδειξε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ναυτιλιακού τομέα στην Κύπρο.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ναυτιλιακού Συμπλέγματος της Εσθονίας και των ευκαιριών για την ανάπτυξη συνεργασιών από δύο διακεκριμένες εκπροσώπους της Εσθονίας, τις κα Riina Palu και κα Merit Kindsigo. Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη παρουσίαση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των 11 επιχειρήσεων που συνόδευαν τον Εσθονό Πρόεδρο.

Στα πλαίσια του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Κυπριακών και Εσθονικών επιχειρήσεων από τους τομείς της Ναυτιλίας, της Κυβερνοασφάλειας και της Πληροφορικής.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα και το δημόσιο τομέα.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»