Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις

Προοπτικές για μια νέα κερδοφόρα περίοδο δίνει η πράσινη μετάβαση στον τομέα ακινήτων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προκύπτουν υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι καλούνται να κάνουν πρωτόγνωρες συχνά αλλαγές στον τρόπο που κτίζουν και αναπτύσσουν τα έργα τους.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά το 18ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων που παρουσίασε η Altia ανέδειξε ευκαιρίες, προκλήσεις και... υποχρεώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νικόλας Αγιομαμίτης, Chief Executive Officer της Imperio στόχοι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, διπλασιασμός του αριθμού ανακαίνισης με ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και η υποχρέωση όλα τα νέα κτίρια να είναι zero energy buildings.

«H πιο σημαντική πρόκληση είναι η έγκαιρη ενημέρωση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών για τις πρόνοιες των πιο πάνω κανονισμών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άλκης Δίκαιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου είπε πως η επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης έδειξε πως η Κύπρος είναι χαμηλά ως προς στρατηγικές και στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Κάλεσε τους εμπλεκομένους να δουν «το δομημένο και φυσικό μας περιβάλλον προς ποια κατεύθυνση πάει, τι κάνουμε και τι όχι».

Πρότεινε δύο προσεγγίσεις, «το να δούμε τι εφαρμόζεται στο εξωτερικό σε επιτυχημένα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης και στη συνέχεια να δούμε πού μπορούν αυτά να εφαρμοστούν την Κύπρο». Ο κατασκευαστικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, συμπλήρωσε.

Ο Στέφανος Πιερίδης, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων, Οικοδομών Κύπρου, είπε πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση στην αρχή για να επιτευχθεί ο σκοπός (ISO) και πώς να μετριαστεί η επίπτωση και ποιες ευκαιρίες προσφέρονται. Ίσως το πιο σημαντικό συστατικό είναι η επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων εντός και εκτός εργοληπτικής εταιρείας.

Σημαντικό να είναι σε θέσει να αξιολογεί τα έργα που αναλαμβάνει και να απορρίπτει όσα είναι σε μειονεκτική θέση.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Χριστόφορος Παναγή, Αναπληρωτής Οικονομικός Διευθυντής της ECOMMBX.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας