Powered by

Σταθεροποιήθηκαν στα ψηλά επίπεδα οι τιμές-Σε ποιους τομείς αυξήθηκαν περισσότερο

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος τον φετινό Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μόλις 0,8%.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή/αύξηση ήταν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, στα οποία σημειώθηκε άνοδος 6,1%.

Στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 3,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην ένδυση και την υπόδηση (2,8%), στην αναψυχή και τον πολιτισμό (2,7%), καθώς επίσης στην κατηγορία που σχετίζεται με τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (2,6%).

Στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, το ποσοστό αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Αύξηση 3,4% σε έναν μήνα σε ένδυση και υπόδηση

Αμετάβλητος παρέμεινε ο σχετικός δείκτης στις επικοινωνίες, ενώ οριακή ετήσια μείωση καταγράφηκε στην επίπλωση, τον οικιακό εξοπλισμό και τα προϊόντα καθαρισμού (-0,8%), αλλά και τις μεταφορές (-0,5%).

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση (3,4%), με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να ακολουθούν με άνοδο 2,6%.

plithorismos1000ekato2

Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία η μεγαλύτερη αύξηση
Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2024, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,9%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (3,1%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (3,0%).

Τον Φεβρουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον περσινό Φεβρουάριο παρατηρήθηκε στην κατηγορία υπηρεσίες με ποσοστό 4,2%, την ίδια ώρα που η ενέργεια κατέγραψε υποχώρηση -2,3%.

Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 204 παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 2,2% στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνός με ποσοστό 2,2%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) είναι οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται, χρησιμοποιούνται ή πληρώνονται από τα νοικοκυριά και τους τουρίστες εντός της οικονομικής επικράτειας της χώρας.

Δειτε Επισης

Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια διεύρυνσης του επιδόματος τέκνου, έρχεται τρίτη δέσμη μέτρων για το δημογραφικό
Λαϊκή αγορά στο περιβόλι του Προεδρικού με πρωτοβουλία Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη-Το ευρύτερο σχέδιο αειφορίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.