Αύξηση σε 24 κατηγορίες προϊόντων τον Φεβρουάριο, θετική επίδραση του μηδενικού ΦΠΑ

Αύξηση σε 24 κατηγορίες βασικών καταναλωτικών προϊόντων, εκ των οποίων οι 12 σε ποσοστό μικρότερο του 1%, καταγράφηκε τον Φεβρουάριο από σύνολο 45 κατηγοριών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει «θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό» το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ εφόσον οι τιμές συγκρατούνται, ενώ «σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα) με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. 

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία σε νέα καταγραφή τιμών που προέβη στις 19/03/2024 53 σε κοινά και πολύ σημαντικά για το νοικοκυριό προϊόντα, σε τρεις υπεραγορές της Λεμεσού, διαπίστωσε ότι "η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6,5% ή €256,87 έναντι €241,43 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €246,33".

Πρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €6,55 - €7,00, σε σύνολο αγορών αξίας €85 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά. 

Συμπερασματικά, σε σχέση με την αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Φεβρουάριο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι αυτή καταδεικνύει ότι παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 1,8%, έναντι 1,7% τον Ιανουάριο και 1,6% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε στο 2,36% την περίοδο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, «λόγω κυρίως της θετικής μεταβολής στα γεωργικά προϊόντα κατά 5,6%» ενώ επίσης μεταβολή της τάξης του 1,61% καταγράφεται στα πετρελαιοειδή.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αναφέρει ότι πέραν της αύξησης κατά 33% που κατέγραψαν τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα, την οποία ακολούθησαν μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Μάρτιο, όπως κατέγραψε το συγκριτικό παρατηρητήριο τιμών,  σημαντική αύξηση παρουσίασαν επίσης τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 5,5%,  το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 5,4%, το λάδι κατά 2,9% και οι βρεφικές τροφές κατά 2%.

Ακολούθησαν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αυξήσεις στο πουργούρι κατά 1,9%, στο αλεύρι και τα αναψυκτικά κατά 1,8% αντίστοιχα, 1,6% στο γάλα εβαπορέ και ζαχαρούχο και 1,2% στα μαλακτικά ρούχων.

Αντίθετα, μείωση κατέγραψαν οι υπόλοιπες 21 κατηγορίες του Παρατηρητηρίου με κυριότερες τα  κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 4,3%, τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 4,3%, τη ζάχαρη κατά 3,8%, τα αλλαντικά κατά 3,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,2% και το κατεψυγμένο κρέας πανέ και προψημένο κατά 2,6%. Ακολούθησαν οι σερβιέτες υγείας και το χαρτί υγείας κατά 1,6% αντίστοιχα. 

Θετική επίδραση στις τιμές ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ

Στην ανακοίνωση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι «συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια».

«Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα πορίσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο», προσθέτει. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 19/03/2024, έδειξαν ότι «η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, ψωμί, αυγά, ζάχαρη, καφέ και βρεφικές πάνες στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό». 

Στην ανακοίνωση η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές.

Προσθέτει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Τέλος, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν και για τον σκοπό αυτό «παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου».

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών