Έρχεται η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων-Πότε αναμένεται και σε τι θα υποχρεούνται οι εργοδότες

Η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων θα βοηθήσει για να αναβαθμιστεί σημαντικά ο έλεγχος της αγοράς εργασίας, δήλωσε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφερόμενη στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα οι εργοδότες θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν πρόσληψη, τερματισμό και δήλωση όρων εργοδότησης των υπαλλήλων τους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων και των αυτοεργοδοτούμενων έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας και έχει σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους.

Ανέφερε επίσης ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας χρειάζεται να γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή κάθε εργαζόμενου που ξεκινά εργασία.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δίδει κόκκινη προειδοποίηση (red flag) για εργοδότες στους οποίους θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος, για κάποιο λόγο, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, σε αντίθεση με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται σήμερα.

Είπε ακόμη ότι μετά την απογραφή των εργαζομένων, το Υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα, προτού προβεί σε επί τόπου έλεγχο, να γνωρίζει αναλυτικά πόσους εργαζόμενους διαθέτει μια επιχείρηση, ποιοι είναι Κύπριοι και ποιοι είναι ξένοι καθώς και γιατί οι ξένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα θα πρέπει να καταχωρείται από τον εργοδότη και το συμβόλαιο του εργαζόμενου, ο οποίος θα έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση και να ελέγχει το καθεστώς εργασίας του που δηλώθηκε από τον εργοδότη του.

Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων εντός του 2024, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί πριν το Πάσχα στη Βουλή και να εγκριθεί πριν το καλοκαίρι, έτσι ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή.

Όσον αφορά την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, η πηγή του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί διαφανών όρων εργασίας έτσι ώστε ο Υπουργός Εργασίας να μπορεί, μέσω διατάγματος, να ζητεί την καταχώρηση των συγκεκριμένων στοιχείων των εργαζομένων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με συγκεκριμένους παραμέτρους.

Δειτε Επισης

Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών
Δημήτρης Ζόππος: Έρχονται και άλλοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές στην 33East
Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Γενικό Λογιστήριο: Δημοσιοποίηση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές του κράτους
Βιώσιμο και ισχυρό το ΤΚΑ-Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών από ποδοσφαιρικές ομάδες
Η Clearstream Banking S.A. άμεσος συμμετέχοντας στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Γιάννης Παναγιώτου: Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν