Έρχεται η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων-Πότε αναμένεται και σε τι θα υποχρεούνται οι εργοδότες

Η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων θα βοηθήσει για να αναβαθμιστεί σημαντικά ο έλεγχος της αγοράς εργασίας, δήλωσε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφερόμενη στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα οι εργοδότες θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν πρόσληψη, τερματισμό και δήλωση όρων εργοδότησης των υπαλλήλων τους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων και των αυτοεργοδοτούμενων έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας και έχει σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους.

Ανέφερε επίσης ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας χρειάζεται να γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή κάθε εργαζόμενου που ξεκινά εργασία.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δίδει κόκκινη προειδοποίηση (red flag) για εργοδότες στους οποίους θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος, για κάποιο λόγο, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, σε αντίθεση με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται σήμερα.

Είπε ακόμη ότι μετά την απογραφή των εργαζομένων, το Υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα, προτού προβεί σε επί τόπου έλεγχο, να γνωρίζει αναλυτικά πόσους εργαζόμενους διαθέτει μια επιχείρηση, ποιοι είναι Κύπριοι και ποιοι είναι ξένοι καθώς και γιατί οι ξένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα θα πρέπει να καταχωρείται από τον εργοδότη και το συμβόλαιο του εργαζόμενου, ο οποίος θα έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση και να ελέγχει το καθεστώς εργασίας του που δηλώθηκε από τον εργοδότη του.

Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων εντός του 2024, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να οδηγηθεί πριν το Πάσχα στη Βουλή και να εγκριθεί πριν το καλοκαίρι, έτσι ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή.

Όσον αφορά την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, η πηγή του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί διαφανών όρων εργασίας έτσι ώστε ο Υπουργός Εργασίας να μπορεί, μέσω διατάγματος, να ζητεί την καταχώρηση των συγκεκριμένων στοιχείων των εργαζομένων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με συγκεκριμένους παραμέτρους.

Δειτε Επισης

Ανοδικό σερί στο ΧΑΚ
Διαβεβαίωση Κεραυνού στην Λάουρα...Έτοιμο για συνεργασία με την Γενική Εισαγγελία της Ε.Ε. το Υπ. Οικονομικών
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Politico για Κολέγιο των Επιτρόπων: Tο κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι σπρώχνει για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών
Τμήμα Φορολογίας: Τι ισχύει με τις αναδρομικές αναπροσαρμογές εισφορών Ταμείου Σύνταξης στη δήλωση εισοδήματος
Σε τεντωμένο σχοινί η εργατική ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία, πιέσεις και στην ξενοδοχειακή
Γιάννης Παναγιώτου: Απαραίτητη η διασφάλιση της επάρκειας των μισθών
EuroBasket 2025: Σε θέση play maker με score πολλών εκατομμυρίων η Κύπρος
Ώριμα έργα στο... πιάτο του Εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις-Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών στην Κύπρο
Σε υψηλό δώδεκα ετών το ΧΑΚ, στο 12,6% τα συσσωρευμένα κέρδη εντός Μαΐου