Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας

Φορέα Παρακολούθησης Έργου για την παρακολούθηση και επίβλεψη κάθε θέματος που αφορά την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό συστήνει εντός του Υπουργείου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μετά και την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του τερματικού.

«Για την ενίσχυση και δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών ότι υπάρχει ορθή και ενδεδειγμένη παρακολούθηση του έργου, ο Υπουργός και η ομάδα του δημιουργούν έναν Φορέα Παρακολούθησης Έργου εντός του Υπουργείου, ένα Φορέα ο οποίος θα έχει τη γνώση και την κατάρτιση να μπορεί να επιβλέπει και να παρακολουθεί το έργο και παράλληλα να μπορεί να εργαστεί προς πάσα κατεύθυνση με τις εξουσίες που θα του παρέχει ο Υπουργός», ανέφερε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε πως αυτό θα κατατεθεί από την κατασκευαστική εταιρεία εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Ο Υπουργός Ενέργειας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκαν το εργοτάξιο στο Βασιλικό, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Σε ό,τι αφορά τον Φορέα Παρακολούθησης Έργου, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από 1-2 μηχανικούς οι οποίοι είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ακριβώς τι γίνεται και οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση-επίβλεψη του έργου και θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο, τη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία. Θα διαχειρίζονται επίσης οποιεσδήποτε διαφορές προκύψουν. «Δεν θα αφήνουμε τις διαφορές να μεγαλώνουν και να δημιουργούν προβλήματα σχέσεων», εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

«Θα είναι αυτοί που θα παρακολουθούν όλες τις επιμέρους πτυχές του έργου, είτε πρόκειται για τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών είτε πρόκειται για τιμολόγιο που έμεινε απλήρωτο γιατί δεν υπήρχε έγκριση, όλα αυτά θα τα παρακολουθεί ο Φορέας, έτσι ώστε να περιοριστεί και η γραφειοκρατία και να μην καθυστερήσει περαιτέρω το έργο», σημείωσε.

«Αυτός ο Φορέας θα είναι τα μάτια του Υπουργείου στο έργο και μάλιστα στο πεδίο, επί τόπου και όχι στα γραφεία», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθαρίζοντας ότι ο Φορέας δεν θα παρεμβαίνει σε ό,τι αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει πλέον ένα νέο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «τα νέα δεδομένα είναι ότι κληρονομήσαμε ακόμη δύο μήνες καθυστέρηση, οπότε το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε υποδειχθεί τότε παρόλο που ήταν ρεαλιστικό, σήμερα δεν είναι εφικτό να τηρηθεί».

Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή αναμένουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία υποσχέθηκε να καταθέσει εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας».

Σε παρατήρηση ότι η επανέναρξη των εργασιών δημιουργεί προσδοκίες ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως «ακριβώς ο λόγος που δημιουργεί προσδοκίες είναι διότι χάσαμε τις προσδοκίες από τον καιρό που ακούει ο κόσμος για τερματικό φυσικού αερίου και δεν βλέπει τίποτα».

Εξηγώντας ότι το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι το έργο αυτό θέλει καλή διαχείριση, και η διαχείριση αφορά και τις δύο πλευρές, και την κινέζικη κοινοπραξία και την πλευρά των ΔΕΦΑ και ΕΤΥΦΑ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ο Υπουργός Ενέργειες σημείωσε πως ο ίδιος εντοπίζει ένα τέτοιο αντικείμενο στο θέμα της προβλήτας του τερματικού.

«Δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού διαφορά και γι’ αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε σε εκείνο το ένα αντικείμενο που λέγεται προβλήτα, να δούμε τι συνέβη, τι βάλαμε μέσα στις προσφορές και τι κατασκευάζεται», είπε, εξηγώντας πως αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι κατακυρώθηκε ως προσφορά με αυτό που κατασκευάζεται διότι έτσι υποδείχθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία, «τότε φέρουμε εμείς την ευθύνη» αν όμως αυτό που περιλαμβάνεται στην προσφορά είναι αυτό που κατασκευάζεται τότε είναι θέμα της κατασκευάστριας εταιρείας να το επιλύσει.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών