ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παράλληλη εισαγωγή Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας (EMTNs), στην Αγορά Ομολόγων της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του, προχωρεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του για αναβάθμιση της χρηματιστηριακής του αγοράς αλλά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα Ομόλογα αυτά είναι σήμερα ήδη εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange).

Σε ανακοίνωση το ΧΑΚ αναφέρει ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Χρηματιστηρίου για αναβάθμιση της Αγοράς Ομολόγων του».

Προσθέτει ότι η εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου, θα προσφέρει μία επιπρόσθετη επιλογή για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά, για να επενδύσουν και να συναλλάσσονται στις διεθνείς εκδόσεις ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εμπλουτίζει περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχει το ΧΑΚ. 

Σύμφωνα με το ΧΑΚ, η παράλληλη εισαγωγή, η διαπραγμάτευση των οποίων θα πραγματοποιείται σε ευρώ, αφορά στα πιο κάτω Ομόλογα:

  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 11/2025, 4,25%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 02/2026, 0,00%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 04/2027, 1,50%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 09/2028, 2,375%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 01/2030, 0,625%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 01/2032, 0,95%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 04/2033, 4,125%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 02/2034, 2.75%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 01/2040, 1,25%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 05/2049, 2,75%
  • Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο Λήξης 04/2050, 2,75%

Επιπλέον, το ΧΑΚ αναφέρει ότι η εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Αγορά Ομολόγων) του Χρηματιστήριο θα γίνει σταδιακά και θα εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι την εισαγωγή και των 11 σειρών.

Προσθέτει ότι η πρώτη εισαγωγή θα αφορά τα δύο Ομόλογα με κωδικούς διαπραγμάτευσης ΕΜΤΝ0234/ EMTN0234 και ΕΜΤΝ0140/ EMTN0140 (ISIN XS1956050923 και XS2105097393, αντίστοιχα) και η διαπραγμάτευση τους θα αρχίσει την 27η Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με το ΧΑΚ, η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών επί των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εισαχθούν στο ΧΑΚ, είτε αφορούν συναλλαγές που καταρτίζονται μέσω του συστήματος διαπραγμάτευσης του ΧΑΚ, είτε συναλλαγές που θα καταρτίζονται μέσω της υποβολής εντολών διακανονισμού (OTC) στο σύστημα του Κεντρικού Αποθετηρίου και Κεντρικού Μητρώου Αξιών του ΧΑΚ (ΚΑΜ ΧΑΚ), θα διενεργείται μέσω του συστήματος διακανονισμού του ΚΑΜ ΧΑΚ. 

Αναφέρει επίσης ότι για τη διάθεση τους στο ΧΑΚ, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στη μερίδα επενδυτή στο ΚΑΜ ΧΑΚ και προσθέτει ότι η αρχική πίστωση στις μερίδες των επενδυτών θα είναι εφικτή μέσω της λειτουργικότητας για συνδέσεις με άλλα Αποθετήρια. 

Το ΧΑΚ αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει σύνδεσμο με το Ελβετικό Αποθετήριο SIX SIS που θα εξυπηρετεί τη μεταφορά από/προς το ΚΑΜ ΧΑΚ Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, σημειώνει πως αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθείται για τη μεταφορά Ομολόγων μεταξύ των δύο αποθετηρίων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου https://www.cse.com.cy/el-GR/central-depository/CSD-LINKS/

Δειτε Επισης

ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος