Προκηρύσσεται η Β’ φάση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Προκηρύχθηκε η Β’ φάση του σχεδίου χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000», το οποίο επιχορηγεί την εγκατάσταση 1000 σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

Η καταχώρηση των αιτήσεων θα γίνεται διαδικτυακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του σχεδίου από τις 19 Μαρτίου, 2024 στις 8:00 π.μ. μέχρι τις 31 Μαΐου, 2024 στις 12:00 π.μ. ή μέχρι εξάντλησης των χορηγιών, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, στη Β’ φάση αλλάζει το καθεστώς ενίσχυσης, αφού δεν θα ισχύουν σωρευτικοί περιορισμοί και αυξάνονται οι σταθμοί που δύναται να επιδοτηθεί ο κάθε δικαιούχος.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα υποβολής περισσότερων αιτήσεων από έναν δικαιούχο, οι οποίες θα θεωρούνται επιλαχούσες και θα αξιολογούνται μόνο στην περίπτωση αδιάθετων σταθμών. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και το 40% του κονδυλίου, νοουμένου ότι θα διαφοροποιηθεί ανάλογα το σχέδιο χορηγίας μετά το τέλος υποβολής των αιτήσεων.

Αναφέρεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, νομικά πρόσωπα (Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα), Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές «Χώρου στάθμευσης για δημόσια χρήση». 

Τα επιλέξιμα σημεία εγκατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, σε χώρους στάθμευσης για δημόσια χρήση, δημοτικούς και κοινοτικούς χώρους στάθμευσης, ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης για το κοινό, χώρους πρατηρίων πετρελαιοειδών, χώρους σταθμών επαναφόρτισης και παρακείμενοι χώροι στάθμευσης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στην αγορά σταθμού επαναφόρτισης, την εκπόνηση ηλεκτρολογικής μελέτης, την εγκατάσταση σταθμού επαναφόρτισης, τη σύνδεση με το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού, τη σήμανση του οδοστρώματος, την τοποθέτηση πινακίδας, τις οικοδομικές εργασίες και τον βοηθητικό εξοπλισμό, τα οποία απαιτούνται για την εγκατάσταση του σταθμού.

Δειτε Επισης

ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος