powered by

Επαναρχίζουν οι διαλέξεις του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου - Σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ

Με μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διάλεξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανοίγει ο 2ος κύκλος της σειράς διαλέξεων που διοργανώνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Η 1η διάλεξη αυτού του κύκλου, με τίτλο «Artificial Intelligence: Το Chat GPT στη ζωή και στην καθημερινότητά μας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, στις 7 μ.μ.

Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ Σωτήριος Χατζής.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη διάλεξη, πατώντας ΕΔΩ.

Στους/ις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Μετά το πέρας της διάλεξης, θα ακολουθήσει δεξίωση.

Περίληψη διάλεξης:

Στη διάλεξη αυτή θα κάνουμε μια διανοητική περιήγηση για να εξερευνήσουμε τους τομείς της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων. Αυτές οι τεχνολογίες μετασχηματίζουν την αλληλεπίδρασή μας με τις μηχανές και θα έχουν εφαρμογές σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς.

Ειδικότερα, θα επικεντρωθούμε στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα όπως το ChatGPT, τα οποία είναι κατασκευασμένα σε αρχιτεκτονικές που μπορούν να κατανοήσουν και να παράγουν κείμενο παρόμοιο με το ανθρώπινο, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευέλικτα για διάφορες εργασίες.

Στη διάλεξη θα ανακαλύψουμε γιατί αυτές οι τεχνολογίες είναι επαναστατικές. Θα αποσυνθέσουμε την επαναστατική επίδραση αυτών των μοντέλων, εξετάζοντας τόσο το τεράστιο δυναμικό τους για αυτοματοποίηση εργασιών όσο και τις κοινωνικές προκλήσεις που συνοδεύουν αυτές.

1

2

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Καθ. Σωτήρης Χατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης Κύπρου (SML) και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο ΤΕΠΑΚ. Ο Καθ. Χατζής είναι πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και κάτοχος διδακτορικού στα Παραγωγικά Μοντέλα Στατιστικής Μηχανικής Μάθησης. Εργάστηκε στο Imperial College του Λονδίνου ως Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης για τέσσερα χρόνια, προτού ενταχθεί στο προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο σχεδιασμό Βαθιών Δικτύων Παραγωγικών Μοντέλων με προσεγγιστικό (variational) συμπερασμό κατά Bayes. Χαρακτηριστικοί τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν την κατανόηση και παραγωγή φυσικής γλώσσας, την κατανόηση και παραγωγή εικόνας και βίντεο, καθώς και την ανάπτυξη αμερόληπτων, ανθεκτικών στον παρατοπισμό, αλλά και ερμηνεύσιμων Βαθιών Δικτύων. Από το 2016, υπηρετεί κάθε συνεχόμενο έτος στην επιτροπή προγράμματος των πιο σημαντικών διεθνών συνεδρίων μηχανικής μάθησης, δηλαδή των ICML, NeurIPS και ICLR. Επίσης, έχει υπάρξει συντονιστής πολλών ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (RIF). Αυτή τη στιγμή έχει 7 διδακτορικούς φοιτητές πλήρους φοίτησης που δουλεύουν στα ως άνω αντικείμενα, ενώ έχει αποφοιτήσει άλλους 7.

Ο Δρ Χατζής έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες, κυρίως στα πιο ανταγωνιστικά και υψηλού επιπέδου συνέδρια, όπως τα ICML, NeurIPS αλλά και ICCV. Πάνω από το 90% αυτών των εργασιών δημοσιεύθηκαν μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές προσκεκλημένες παρουσιάσεις της έρευνάς του, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης στο MIT Media Lab.

Συμπεριλαμβάνεται στο κορυφαίο 2% των ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη σύμφωνα με την γνωστή κατάταξη του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ειδικότερα, τοποθετείται στη λίστα αυτή συνεχόμενα και κάθε χρονιά από την εισαγωγή της συγκεκριμένης διεθνούς κατάταξης.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία
Μάριος Καπιρής: Ηγεσία στη μείωση ψηφιακής βλάβης και προστασία της ιδιωτικότητας
Ολύμπιος Τουμάζου: Οι νέες διατροφικές τάσεις και η σύνδεσή τους με τη μείωση βλάβης