Powered by

Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης

Η διαπίστωση ότι οι προτεραιότητες του κράτους περιλαμβάνονται στα έργα που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει, προκύπτει από τη συνάντηση την Πέμπτη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κυριάκο Κακουρή, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και αντιπροσωπείας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η διαχρονικά άριστη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη εμφανώς καλών αποτελεσμάτων και την υλοποίηση σημαντικών έργων με στόχο την αειφόρο κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Στη συνάντηση «διαπιστώθηκε ότι οι προτεραιότητες του κράτους περιλαμβάνονται στα έργα που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει, γεγονός που δείχνει απόλυτη ταύτιση της Κύπρου με την Ευρώπη», αναφέρεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα της Κύπρου, ως ενός νησιού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου όλες οι μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών στην ενδοχώρα πραγματοποιούνται μέσω οδικού δικτύου, σε συνδυασμό με την απουσία δυνατότητας λειτουργίας σιδηροδρομικού δικτύου, αναγνωρίστηκε η πλήρης εξάρτηση από τις οδικές μεταφορές, καθώς και η αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ασφαλούς οδικού δικτύου.

Σημειώνεται ότι το οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες πραγματώνουν την πολυτροπικότητα των μεταφορών στην Κύπρο και ότι σε αυτό το πλαίσιο, και αναγνωρίζοντας ιδιαιτερότητες ενός κράτους-νησιού, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βλέπει θετικά τη συνέχιση χρηματοδότησης δρόμων και λιμανιών.

Τα κτηριακά έργα, και δη τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, και μάλιστα κυβερνητικών, εμπίπτουν επίσης στα έργα που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμπεριλάβει σε χρηματοδοτήσεις της.

Η οδική ασφάλεια αναγνωρίστηκε επίσης ως σημαντική δράση που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται να μελετήσει για χρηματοδότηση.

Έργα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των οδικών συγκρούσεων είναι δυνητικά επιλέξιμα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος παρουσιάζει σταθερή βελτίωση τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να μειώσουμε τις θανατηφόρες συγκρούσεις σε μέσο όρο χαμηλότερο από εκείνον της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 2022 στην Κύπρο υπήρξαν 41 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις ανά εκατ. κατοίκων, ενώ στην ΕΕ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 46 θάνατοι ανά εκατ. κατοίκους.

Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια πιστός εταίρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας έργα υψηλής αξίας με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για τις κλιματικές εκπομπές.

Δειτε Επισης

Ο Ν. Χριστοδουλίδης για FIBA EuroBasket 2025-«Θα ήθελα να δω ένα παιχνίδι ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα»
Τμήμα Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Ύποπτα και παραπλανητικά μηνύματα στα social media από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις-Εφιστά την προσοχή το ΥπΟικ
Κατώτατος μισθός: Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ο δρόμος του ΧΑΚ προς την αποκρατικοποίηση...Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Μικρή επιβράδυνση σε σχέση με Δεκέμβριο
Αμελητέες απώλειες στο ΧΑΚ την Τετάρτη
Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας-Η απόφαση του Ανωτάτου
Έτοιμη να γράψει ιστορία η Κύπρος...Αντίστροφη μέτρηση για το FIBA EuroBasket 2025
Η Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου