Παίρνει στο δικαστήριο την OpenAI o Έλον Μασκ-Την μηνύει για παραβίαση της ιδρυτικής της συμφωνίας

Ο Έλον Μασκ μήνυσε την OpenAI, του διάσημου προγράμματος ChatGPT και τον CEO της Σαμ Άλτμαν, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι εγκατέλειψαν την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι του κέρδους.

Ειδικότερα, σε μήνυση που κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι δικηγόροι του Μασκ υποστηρίζουν πως όταν ο Αλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, προσέγγισαν τον μεγιστάνας της τεχνολογίας το 2015, είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα ανέπτυσσε την τεχνητή νοημοσύνη προς "όφελος της ανθρωπότητας".

Ο Μασκ, που κατέστη έτσι συνιδρυτής της OpenAI το 2015, παραιτήθηκε από το διοικητικό της συμβούλιο περίπου τέσσερα χρόνια μετά το 2018, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι "ενδεχομένως πιο επικίνδυνη και από τα πυρηνικά όπλα".

"Μέχρι και σήμερα ο ιστότοπος της OpenAI συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ωφελεί όλη την ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η OpenAI έχει μετατραπεί σε μία κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, της Microsoft", αναφέρει η αγωγή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δικηγόροι του Μασκ, η εστίαση του OpenAI στη μεγιστοποίηση των κερδών για τη Microsoft παραβιάζει τη συμφωνία αυτή.

"Υπό το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο, η OpenAI όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας", αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής.

Οι δικηγόροι του Μασκ σημειώνουν ακόμα ότι η μήνυση υποβλήθηκε "για να υποχρεώσει την OpenAI να τηρήσει την ιδρυτική της συμφωνία και να επιστρέψει στην αποστολή της να αναπτύξει AI προς όφελος της ανθρωπότητας, όχι για να ωφελήσει προσωπικά τους κατηγορούμενους και τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο".

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs