Ο Invest Cyprus στηρίζει πρακτικά τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο
Δελτίο Τύπου 13:13 - 09 Φεβρουαρίου 2024
Πολυσήμαντη, χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική για τους ξένους επενδυτές ήταν η συνάντηση που διοργάνωσε χθες 8 Φεβρουαρίου ο Invest Cyprus με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νικο Χριστοδουλίδη και πέντε Υπουργούς.
Κατά τη συνάντηση, που ήταν η δεύτερη στη σειρά και στην οποία έλαβαν μερος πέραν των 100 ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί παρουσίασαν τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση για διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και της διαμονής τους στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που εφαρμόζεται από το 2022, καθώς και η ενίσχυση της με νέες δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Επίσης, η εκδήλωση παρείχε την ευκαιρία για καταγραφή περαιτέρω αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές κατά τη μεταφορά της επιχειρηματικής τους έδρας στην Κύπρο, αλλά και τη δραστηριοποίηση τους στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική, γιατί όπως είπε έδωσε την ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να πληροφορηθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και για υποβοήθηση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας.
Ακόμα ανάφερε ότι ο Invest Cyprus θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους ξένους επενδυτές και να προσπαθεί να προωθεί τα προβλήματα τους, ώστε να είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται στην Κύπρο.
Από την πλευρά τους οι ξένοι επενδυτές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της κυβέρνησης στα διάφορα προβλήματα τους και ταυτόχρονα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Invest Cyprus, ο οποίος τους στηρίζει και συμβάλλει με πρακτικό τρόπο στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων τους.
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στους επενδυτές είπε ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για διαβίωση και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως είπε, η τροποποίηση της Στρατηγικής βασίστηκε κυρίως στις ανάγκες της επενδυτικής κοινότητας, όπως αυτές είχαν καταγραφεί κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για να ζεις, να εργάζεσαι και να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα.
Υπουργοί
Σε παρουσίαση των δράσεων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους επενδυτές, προέβησαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Οι δράσεις που αναφέρθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νέα Στεγαστική Πολιτική και το σχέδιο Built to Rent, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την εξασφάλιση αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, την εφαρμογή Νόμου Στρατηγικών Επενδύσεων, την πρόοδο στην υιοθέτηση της Μπλε Κάρτας και την τροποποίηση του κανονισμού για την ηλικία εγγραφής των παιδιών στα σχολεία, για διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της εκπαίδευσης τους στη χώρα.
Υπουργός Οικονομικών
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει τη στρατηγική για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και ταλέντων «με σκοπό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της και επίσης να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα που απασχολούν ξένες εταιρείες και τους υπαλλήλους τους».
Περιγράφοντας τις αλλαγές στη στρατηγική, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην τροποποίηση των κανόνων, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να παραμείνουν στο μητρώο της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών ακόμη και αν έχουν σταματήσει να πληρούν ορισμένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας, διευκολύνοντας έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα και εισάγοντας παράλληλα τη «μπλε κάρτα», η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών υψηλής ειδίκευσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Επιπλέον είπε ότι, η Κυβέρνηση έχει προβλέψει την έκδοση βίζας εισόδου τύπου C με την ένδειξη business, η οποία επιτρέπει στους ξένους επισκέπτες να εισέρχονται στην Δημοκρατία για σκοπούς άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χωρίς να έχουν δικαίωμα εργασίας, προσθέτοντας ότι «διορθώσαμε μια ασυνέπεια ώστε παιδιά υπαλλήλων τρίτων χωρών να συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Κύπρο ανάλογα με το επίπεδο σπουδών και την ηλικία τους».
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη δημιουργία ιδιωτικών σχολείων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών αλλοδαπών εργαζομένων στην Κύπρο και προχωρά στην τροποποίηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει κρατική γη να χρησιμοποιείται για την ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σχετικά με το στεγαστικό, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει εισαγάγει μια σειρά από προγράμματα που στοχεύουν στην άμβλυνση του προβλήματος.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση εισάγει μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη δράσεων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνουν τη σύσταση του εθνικού φορέα προβολής και του πρώτου Cyprus Equity Fund και τη θέσπιση νέου νόμου για τη σύσταση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
Περιγράφοντας το αποτέλεσμα της στρατηγικής μέχρι στιγμής, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι περισσότερες από 1.984 εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών, ενώ έχουν απασχοληθεί περισσότεροι από 19.000 ειδικευμένοι υπάλληλοι και έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 13.250 άδειες για οικογενειακή επανένωση. Επιπλέον, η Κύπρος πέτυχε τον μέγιστο αριθμό με 500 θεωρήσεις για ψηφιακούς νομάδες.
Υπουργός Εσωτερικών
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα φέρουν εξορθολογισμό στις διαδικασίες αδειοδότησης.
«Βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία ίδρυσης του κλάδου στρατηγικής ανάπτυξης στο τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό το οποίο θα λειτουργήσει ο κλάδος διαχείρισης έργων και ο κλάδος αδειοδότησης», είπε, σημειώνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό που θα φέρει μείωση της γραφειοκρατίας είναι ότι για κάθε σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης θα υπάρχει ένας διαχειριστής έργου, ο οποίος θα αλληλοεπιδρά με τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.
Τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας fast-track, η έκδοση της οικοδομικής άδειας και κατασκευής θα δίνεται το πολύ εντός ενός έτους.
Για το θέμα της στέγασης, ο κ. Ιωάννου αναγνώρισε ότι η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών λόγω πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για οικιστικές μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών προς πώληση ή ενοίκιο και γενική έλλειψη προσφοράς σε σύγκριση με την πραγματική ζήτηση και συνεπώς έλλειψη προσιτής στέγης.
«Εισάγουμε τώρα μια δέσμη μέτρων με κίνητρα και πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προσιτών τιμών κατοικιών ειδικά για τους νέους. Το πακέτο στοχεύει στην αύξηση της συνολικής προσφοράς οικιστικών μονάδων συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς οικονομικά προσιτών κατοικιών», είπε.
Ειδικά για τους επενδυτές, ο κ. Ιωάννου τόνισε το έργο build-to-rent, το οποίο προσφέρει αύξηση 45% της οικοδομήσιμης επιφάνειας με αντάλλαγμα την παροχή αριθμών μονάδων προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές σε καθορισμένη περίοδο που είναι περίπου έξι χρόνια.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια σειρά από οικονομικά οφέλη και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απαλλαγής 100% για τα ενοίκια που εισπράττονται για προσιτές μονάδες, 3% απαλλαγή από την έκτακτη αμυντική εισφορά, αύξηση στο 5% της έκπτωσης κεφαλαιουχικών δαπανών και αύξηση στο 15% της έκπτωσης για τον εξοπλισμό.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία πολιτογράφησης, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρόγραμμα υπερωριακής εργασίας για να εξετάσουν τις εκκρεμότητες, ενώ ορισμένοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν στο Τμήμα και μια νέα νομοθεσία θα τροποποιεί τον νόμο εξορθολογίζοντας τη διαδικασία για τους υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους των επιλέξιμων εταιρειών και για τα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και θα εισάγει ένα νέο τρόπο πολιτογράφησης με βάση τα έτη διαμονής στην Κύπρο.
Υπουργός Ενέργειας
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσίασε τη λειτουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών που λειτουργεί ως One-Stop-Shop και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό για να βοηθήσουν τους επενδυτές.
«Παρακολουθούμε (τη διαδικασία) από την πρώτη μέρα μέχρι να παραδοθεί η επένδυση και υποστηρίζουμε τον επενδυτή», είπε.
Παρουσίασε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν 2.000 ξένες εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο από την ίδρυση της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών με την πλειοψηφία (1.640 το 2022), να έχει προέλευση κυρίως από τον Λίβανο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Ο μέσος αριθμός εταιρειών που αναμένουμε σε ετήσια βάση είναι 300», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου.
Υπουργός Παιδείας
Η Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, Αθηνά Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις τροπολογίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων εγγραφής στα σχολεία και γλωσσομάθειας.
Σημείωσε ότι οι αλλαγές διασφαλίζουν τη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών που έρχονται στην Κύπρο με τους γονείς τους με βάση το επίπεδο τους και όχι την ηλικία, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης λειτουργίας σχολείων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών αλλοδαπών εργαζομένων στην Κύπρο είναι πλέον απλοποιημένη.
Σχετικά με τη γλωσσική επάρκεια, η Μιχαηλίδου είπε ότι η Κυβέρνηση παρέχει πλέον περισσότερες ευκαιρίες, μέσω της εξέτασης από το Υπουργείο Παιδείας που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, καθώς και ευκαιρίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνδυασμό με παρακολούθηση μαθημάτων τρεις φορές το χρόνο ή χωρίς μαθήματα μόνο δύο εξετάσεις, δύο φορές το χρόνο.
«Πιστεύουμε ότι με τη λήψη αυτών των μέτρων διευκολύνουμε τις εγγραφές και τη μετεγκατάσταση στην Κύπρο», είπε προσθέτοντας ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό να ακούσει και άλλα θέματα με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.
Υπουργός Εργασίας
Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ένα ελκυστικό και ευέλικτο πλαίσιο για επενδυτές να προσελκύσουν ταλέντα και προσωπικό από την τοπική αγορά εργασίας, την αγορά εργασίας της ΕΕ και διεθνώς.
Είπε ότι το Υπουργείο έχει καταφέρει να βελτιώσει τη διαδικασία, η οποία είναι πλέον κατά 50% ταχύτερη από ένα χρόνο πριν.
«Βλέπω ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης και στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 να χρειαζόμαστε λιγότερο από 60 ημέρες για να επεξεργαστούμε κάθε αίτηση που λάβαμε», είπε, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο προωθεί επίσης μια σειρά δράσεων να καταστήσει την αγορά εργασίας πιο προσιτή για υπηκόους τρίτων χωρών που σπουδάζουν στην Κύπρο.