AWS: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την οικονομία της Ευρώπης κατά 600 δισ. ευρώ

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη έχει υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας αύξηση 32% από το 2022, επισημαίνει νέα μελέτη η οποία διενεργήθηκε από την Strand Partners για λογαριασμό της Amazon Web Services (AWS) , με τίτλο «Unlocking Europe's AI Potential in the Digital Decade». Η διατήρηση αυτού του ρυθμού ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εισφέρει επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,4 τρις. ευρώ έως το 2030, έναντι 2,8 τρις. ευρώ που ήταν η περσινή πρόβλεψη.

Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει ότι για να «ξεκλειδώσουν» πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τρία κρίσιμα ζητήματα: τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την καινοτομία, την αντιμετώπιση του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής.

Ξεκλειδώνοντας την δύναμη του ΑI

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει έναν ξεκάθαρα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα 3/4 των επιχειρήσεων που την έχουν υιοθετήσει παρουσιάζουν αύξηση στα έσοδα και στην παραγωγικότητα. Ωστόσο, η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες (51% έναντι 31% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως είναι η εύρεση ταλέντων, κανονιστικά ζητήματα και το κόστος εφαρμογής.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας άνευ προηγουμένου ευκαιρίας» επεσήμανε η Tanuja Randery, Managing Director της AWS Europe, EMEA, προσθέτοντας πως «oι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμποδίζουν το ψηφιακό τους ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Για να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να συνδράμει στις ψηφιακές δεξιότητες και στα κανονιστικά ζητήματα ώστε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες των επιχειρήσεων όλων των τύπων και μεγεθών».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Growy, μιας αγροτεχνολογικής επιχείρησης από την Ολλανδία, η οποία αξιοποιώντας τις λύσεις της AWS, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) για την ανάπτυξη πλήρως αυτοματοποιημένων και ρομποτικών αγροκτημάτων, αυξάνοντας τις σοδειές, διασφαλίζοντας την ποιότητα του εδάφους και δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον.

Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα

Παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές, η πορεία προς την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων και της αβεβαιότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολείπεται κατά 8 εκατομμύρια από τον στόχο της, ο οποίος είναι να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα ως ειδικοί τεχνολογίας (ICT specialists) έως το 2030, η αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μεγάλης σημασίας για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ΑΙ.

Η AWS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος, έχοντας ήδη καταρτίσει περισσότερα από 800.000 άτομα σε ψηφιακές δεξιότητες σε όλη την περιοχή ΕΜΕΑ, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να «εξοπλίσει» 29 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με δεξιότητες cloud computing μέχρι το 2025. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την πραγματοποίηση από την AWS μιας σειράς προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης, όπως το AWS re/Start, το οποίο παρέχει δωρεάν κατάρτιση σε άνεργους και υποαπασχολούμενους.

Η πορεία προς το μέλλον

Παρά τις προκλήσεις όμως, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η χρήση της θα φέρει μια πραγματική επανάσταση, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών.

Η AWS ηγείται αυτής της ψηφιακής επανάστασης, επενδύοντας στο οικονομικό και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης από το 2007, μέσω cloud και edge υποδομών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Ο Riccardo Giraudi μιλά για το νέο Beefbar στη Λεμεσό-Πώς το Amara τον έπεισε για κάθοδο στην Κύπρο (vid)
Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα