Powered by

Πάνε σε εβδομαδιαίο διάλογο και διαμορφώνουν κείμενο για επικαιροποίηση του πρωτογενούς τομέα

Σε εβδομαδιαία βάση θα γίνεται πλέον ο διάλογος της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου με τις αγροτικές οργανώσεις και με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κείμενο για επικαιροποίηση του πρωτογενούς τομέα.

Όπως ανέφερε η κα. Παναγιώτου ύστερα από συνάντησή της την Παρασκευή με τις αγροτικές οργανώσεις, συζητήθηκε για το πώς θα συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε ήδη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθορίζοντας προτεραιότητες στη βάση και του προγράμματος διακυβέρνησης και συνεχίζονταν τον διάλογο στη βάση 14 σημείων που συζητήθηκαν.

Βασικός στόχος, όπως είπε, η αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας όπως περιλαμβανόταν και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν οι συναντήσεις να γίνονται κάθε εβδομάδα ώστε να δοθεί περιεχόμενο στα 14 σημεία και να βρεθούν οι λύσεις που θα δώσουν θετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον πρωτογενή.

«Χθες παρέλαβα στάχυα οργής. Σήμερα παραδίδω στις αγροτικές οργανώσεις, ελιά της Κύπρου μας, ελιά της ελπίδας, ελιά της αφθονίας. Κι όπως η ελιά της Κύπρου μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται και στις πιο άγονες περιοχές, έτσι να ριζώσει και ο διάλογος που έχουμε ξεκινήσει για το καλό του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε η Υπουργός η οποία παρέδωσε δενδρύλλια ελιάς σε εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια η Υπουργός αναφέρθηκε στα 14 σημεία επί των οποίων γίνεται η συζήτηση, μεταξύ των οποίων η απλοποίηση των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η συζήτηση για το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, η επαναξιολόγηση των περιβαλλοντικών μέτρων και αν είναι δυνατό η ενίσχυση να είναι στο 100%. Επίσης το ζήτημα της ρευστότητας του πρωτογενούς τομέα, που όπως είπε η Υπουργός είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο σε σχέση με τα κονδύλια από την ΕΕ αλλά και πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας τους ενισχύει.

Στα σημεία περιλαμβάνονται επίσης η συζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό θεμάτων που αφορούν την αλιεία, θέματα φορολόγησης, θέματα χρηματοδότησης της εφαρμοσμένης έρευνας. Επίσης κάποιες πολεοδομικές διευκολύνσεις, η προώθηση των ΑΠΕ, η αύξηση της παραγωγικότητας των αιγοπροβάτων, η αναθεώρηση της πολιτικής από το αγρόκτημα στο πιάτο, η αναθεώρηση πολιτικών που αφορούν τις χώρες της Μεσογείου που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση και η πιο έντονη διασύνδεση εκεί που τίθενται περιβαλλοντικά ζητήματα και η χρήση της αγροτικής γης.

Ερωτηθείσα για το πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος, ανέφερε ότι ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και πρέπει μέχρι τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο που θα καταθέσουν από κοινού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να υλοποιηθεί αυτό που εξαγγέλθηκε με την επικαιροποίηση της στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

Πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες στους λειτουργούς του Υπουργείου να ξεκινήσουν ήδη δουλειά ώστε να δουν πώς προχωρούν.

Ερωτηθείσα αν κατά της μετάβαση της στις Βρυξέλλες θα ζητήσει κάτι συγκεκριμένο ειδικά για τους Κύπριους αγρότες, ανέφερε ότι κάποια από τα ζητήματα που έχουν τεθεί μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο Βρυξελλών, ενώ κάποια είναι καθαρά τοπικά.

Πρόσθεσε ότι κάποια από τα ζητήματα που τίθενται στην ΕΕ είναι και κοινά με άλλες μεσογειακές χώρες. Η Κύπρος, είπε, έχει φέτος την Προεδρία των MED9, οπότε μπορεί μαζί με τους ομολόγους της των μεσογειακών χωρών να βρουν κοινές παραμέτρους για να καταθέσουν. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει η είναι η προστασία του Ευρωπαίου αγρότη στο σύνολο, όχι μόνο τοπικά θέματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου, Κυριάκος Καϊλάς ευχαρίστησε την Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγροτική κλάδοι.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή και κατέγραψε τα προβλήματα και θα προχωρήσει στην ταχεία επίλυσή τους.

Ανέφερε ότι πρόκειται για προβλήματα που ζουν καθημερινά και έγιναν ακόμα πιο δύσκολα με τη νέα τάξη πραγμάτων και είπε ότι η Υπουργός τα έχει κατανοήσει και θα εγκύψουν σε αυτά όλοι οι λειτουργοί, ώστε να βρεθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να μείνει ο Κύπριος αγρότης στον τόπο που γεννήθηκε και στον τόπο που καλλιεργεί και να προσφέρει στον κόσμο τα αγαθά του.

«Παράλληλα όμως θα πρέπει να έχει κι ο Κύπριος αγρότης ένα υποφερτό εισόδημα, δεν θα γίνει εκατομμυριούχος, αλλά από την άλλη να μη ζημιώνει καθημερινά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με τη συμβολή της Υπουργού και με βάση την προσέγγιση της Υπουργού το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια