Διετής παράταση για εκθέσεις βιωσιμότητας τομέων και εταιρείες από τρίτες χώρες

Σε συμφωνία να καθυστερήσουν για δύο χρόνια την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και για κάποιες εταιρείες από τρίτες χώρες, κατέληξαν το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για την τήρηση των προτύπων που αρχικά επρόκειτο να κατατεθούν τον Ιούνιο του 2024.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της βελγικής Προεδρίας και ένας τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η συμφωνία για τροποποίηση της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD) θα δώσει περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για την εφαρμογή των νέων εξειδικευμένων ανά τομέα ευρωπαϊκών προτύπων, και στα συγκεκριμένα πρότυπα που αφορούν μεγάλες εταιρείες εκτός της Ε.Ε. Τα πρότυπα θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2026, δύο χρόνια μετά από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν υποχρέωση να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους σε σχέση με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Επιτροπή ενέκρινε τον Ιούλιο του 2023 τα πρώτα οριζόντια πρότυπα για θέματα βιωσιμότητας, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 αναμενόταν η περαιτέρω έγκριση προτύπων για συγκεκριμένους τομείς, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για εταιρίες από τρίτες χώρες με κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και τουλάχιστον μια θυγατρική υποκατάστημα στην Ε.Ε.

Τα νέα πρότυπα θα υιοθετηθούν στις 30 Ιουνίου του 2026, επιτρέποντας στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης των οριζόντιων μέτρων, ενώ θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη εξειδικευμένων πρότυπων ανά κλάδο και για εταιρείες από τρίτες χώρες. Η ημερομηνία εφαρμογής για τα πρότυπα για εταιρείες από τρίτες χώρες παραμένει το οικονομικό έτος 2028.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες