Διετής παράταση για εκθέσεις βιωσιμότητας τομέων και εταιρείες από τρίτες χώρες

Σε συμφωνία να καθυστερήσουν για δύο χρόνια την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και για κάποιες εταιρείες από τρίτες χώρες, κατέληξαν το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για την τήρηση των προτύπων που αρχικά επρόκειτο να κατατεθούν τον Ιούνιο του 2024.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της βελγικής Προεδρίας και ένας τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η συμφωνία για τροποποίηση της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD) θα δώσει περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προετοιμαστούν για την εφαρμογή των νέων εξειδικευμένων ανά τομέα ευρωπαϊκών προτύπων, και στα συγκεκριμένα πρότυπα που αφορούν μεγάλες εταιρείες εκτός της Ε.Ε. Τα πρότυπα θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2026, δύο χρόνια μετά από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν υποχρέωση να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους σε σχέση με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Επιτροπή ενέκρινε τον Ιούλιο του 2023 τα πρώτα οριζόντια πρότυπα για θέματα βιωσιμότητας, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 αναμενόταν η περαιτέρω έγκριση προτύπων για συγκεκριμένους τομείς, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για εταιρίες από τρίτες χώρες με κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και τουλάχιστον μια θυγατρική υποκατάστημα στην Ε.Ε.

Τα νέα πρότυπα θα υιοθετηθούν στις 30 Ιουνίου του 2026, επιτρέποντας στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης των οριζόντιων μέτρων, ενώ θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη εξειδικευμένων πρότυπων ανά κλάδο και για εταιρείες από τρίτες χώρες. Η ημερομηνία εφαρμογής για τα πρότυπα για εταιρείες από τρίτες χώρες παραμένει το οικονομικό έτος 2028.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ