Powered by

Τζερόμ Πάουελ (Fed): Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι «μη βιώσιμο»

Σε μια "μη βιώσιμη" πορεία όσον αφορά το εθνικό τους χρέος βρίσκονται οι ΗΠΑ και είναι καιρός να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνα σήμερα τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

«Μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία. Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία. Και αυτό σημαίνει απλώς ότι το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από την οικονομία», τόνισε ο κ. Πάουελ στην ενημερωτική εκπομπή "60 Minutes" του CBS.

«Είναι μάλλον καιρός, ή έχει παρέλθει ο καιρός, για να επιστρέψουμε σε μια ενήλικη συζήτηση μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων σχετικά με την επιστροφή της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», δήλωσε στη συνέντευξη, η οποία ηχογραφήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

«Νομίζω ότι είναι ευρέως κατανοητό ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην προτεραιότητα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Και καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα», υπογράμμισε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, και ενώ ανέφερε τότε ότι «οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία», άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν επίκεινται μειώσεις επιτοκίων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, ο κ. Πάουελ επανέλαβε αυτή τη θέση της Fed, λέγοντας ότι είναι απίθανο να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed τον Μάρτιο.

«Νομίζω ότι δεν είναι πιθανό αυτή η επιτροπή να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η οποία είναι σε επτά εβδομάδες», είπε ο κ. Πάουελ.

Όταν ρωτήθηκε για το ποιες συνθήκες πρέπει να υπάρχουν για μια ενδεχόμενη μείωση, ο κ. Πάουελ απάντησε: «Δεν χρειάζεται να είναι καλύτερες από ό,τι έχουμε δει, ούτε καν τόσο καλές. Απλά χρειάζεται να είναι καλές» οι συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να κινηθούμε πολύ νωρίς (στη μείωση των επιτοκίων), έναντι του κινδύνου να κινηθούμε πολύ αργά και να κάνουμε αυτή την εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο. Οπότε, αυτή η στιγμή έρχεται, θα έλεγα, με βάση το τι περιμένουμε».

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed είναι επί του παρόντος σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, μεταξύ 5,25 και 5,50%.

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 και ότι η Fed θα επανεκτιμήσει τον στόχο του επιτοκίου της τον Μάρτιο.

«Τίποτα δεν έχει συμβεί στο μεταξύ που θα με έκανε να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα άλλαζαν δραματικά τις προβλέψεις τους», ανέφερε στο CBS.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό