Από τη Νέα Υόρκη στην Πάφο: Το Ταξίδι του Γ.Δ του Anassa και η συνταγή για τη διαχρονική επιτυχία του ξενοδοχείου

Ο Γενικός Διευθυντής του Anassa Hotel, Sebastian Wurst, μάς μιλά για τις κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στη διαχείριση των ξενοδοχείων ενώ παράλληλα αναφέρεται στο όραμά του για την εξέλιξη του κλάδου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Wurst τονίζει τη σημασία της βιωσιμότητας, της συνειδητής κατανάλωσης και των βιωματικών στοιχείων στη σύγχρονη φιλοξενία. Όσον αφορά τη διαχρονική επιτυχία του ξενοδοχείου Anassa, αναφέρεται στην ανάγκη για καθορισμένο concept, στην ποιότητα της ομάδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και στη διαρκή εξέλιξη. Επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ταυτότητας του ξενοδοχείου και των μοναδικών εμπειριών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες. Τέλος, μάς μιλά για τη ζωή του στην Κύπρο και για τον τρόπο που ισορροπεί εργασία και προσωπικό χρόνο. Εκφράζει ακόμα τη μεγάλη του αγάπη για τη φυσική ομορφιά του νησιού αλλά και την ευχαρίστησή του για την ποιότητα ζωής που αυτό προσφέρει.

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις στη διαχείριση ξενοδοχείων και ποιο είναι το όραμά σας για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει ο Κλάδος της φιλοξενίας;

Οι κυρίαρχες τάσεις που επηρεάζουν την πολυτελή φιλοξενία αλλά και τις επιχειρήσεις γενικότερα, είναι η βιωσιμότητα, η συνειδητή κατανάλωση και τα βιωματικά στοιχεία. Συνεπώς η πολυτελής φιλοξενία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να προσαρμόσει όσα προσφέρει στους επισκέπτες. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι η εστίαση είναι πλέον στη βιωσιμότητα, στη μείωση των αποβλήτων, στην προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μοναδικές εμπειρίες που δημιουργούν αναμνήσεις και είναι πιο προσωπικές. Θα έλεγα ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί ο τομέας της φιλοξενίας είναι περισσότερη ποιότητα και λιγότερη ποσότητα. Αυτό ξεκινάει από την κορυφή του Κλάδου και διαχέεται σε όλα τα τμήματα.

Ας μιλήσουμε για την ιστορία του Anassa Hotel, και για το γεγονός ότι άντεξε στον χρόνο. Πώς διασφαλίζετε τη διαχρονική επιτυχία του και ποιες πολύτιμες συμβουλές θα προσφέρατε στους συναδέλφους επαγγελματίες του Κλάδου;

Οι βασικοί παράγοντες είναι ένα καθορισμένο concept, η ποιότητα των μελών της ομάδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συνεχής εξέλιξη. Το Anassa έχει διαχρονικά μια σαφή ταυτότητα που συνδυάζει χαλαρή κομψότητα με αίσθηση του τόπου. Η συμβουλή που θα έδινα είναι πως, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να είστε κάτι άλλο από αυτό που ορίζει η ταυτότητά σας καθώς θα χάσετε αυτό που σας κάνει μοναδικούς. Εξέλιξη σημαίνει να παρακολουθείς την αλλαγή και τις προσδοκίες των επισκεπτών και να υιοθετείς αυτές που είναι κατάλληλες για σένα.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του προσωπικού, ποια είναι η προσέγγισή σας σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση της ομάδας σας και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας;

Η εκπαίδευση και η επαγγελματική ανάπτυξη είναι το κλειδί για να διατηρείται το προσωπικό παρακινημένο. Εμείς αποφασίσαμε για παράδειγμα να διοργανώνουμε πολλές μικρές εκπαιδευτικές συνεδρίες αντί για τις μεγάλες διήμερες εκδηλώσεις επειδή θεωρούμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελών της ομάδας, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Με τον τρόπο αυτό δίνεται επίσης η ευκαιρία να εντοπιστούν τα δυνατά σημεία κάθε μέλους της ομάδας και να τα αξιοποιήσουμε ανάλογα. Όσον αφορά τις επικρατέστερες τάσεις, οι σημερινοί υποψήφιοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αμοιβή αλλά και για πολλά άλλα, την εμπειρία, τη γνώση κ.ο.κ.

Σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, ποιες ανέσεις παρουσιάζουν ζήτηση και ποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το ξενοδοχείο σας, τείνουν να είναι οι πιο δημοφιλείς;

Οι καλής ποιότητας ανέσεις αποτελούν πρότυπο στην πολυτελή φιλοξενία, οπότε οι επισκέπτες μας τείνουν να τις εκτιμούν περισσότερο. Βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση για εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως ιδιωτικά δείπνα, εκδρομές κατά παραγγελία κ.λπ. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους επισκέπτες μας εξελίσσεται συνεχώς. Σήμερα, για παράδειγμα, προτιμούν να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων αντί να τηλεφωνούν. Αδιαμφισβήτητα όμως οι εγκαταστάσεις μας στην παραλία, στο σπα και οι επιλογές εστίασης είναι οι πιο δημοφιλείς.

Αναλογιζόμενος τη δική σας επαγγελματική διαδρομή, τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε καριέρα στον τομέα της φιλοξενίας;

Ποτέ δεν ήθελα μια «γραφειακή δουλειά». Ο Κλάδος της φιλοξενίας εγγυάται ότι καμία μέρα στη δουλειά δεν είναι ίδια και δεν είναι ποτέ βαρετή. Είμαι άνθρωπος που του αρέσει η ανθρώπινη επαφή, οπότε απολαμβάνω την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες και τα μέλη της ομάδας μας και κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι. Είναι επίσης ένα σπουδαίο επάγγελμα για να εργάζεσαι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια.

Η ζωή στην Πάφο πρέπει να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία μέσα από την οποία απολαμβάνει κανείς τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού. Ζείτε εδώ για πολλά χρόνια; Μιλήστε μας για τη ζωή στην Κύπρο και για τον τρόπο με τον οποίο ισορροπείτε την εργασία και τον προσωπικό σας χρόνο.

Πριν από 9 χρόνια μετακόμισα στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσα για σχεδόν 20 χρόνια. Η ξαφνική αλλαγή και η νέα αρχή στη ζωή μας, στο πιο απομονωμένο μέρος του νησιού, χρειάστηκε κάποιο χρόνο προσαρμογής τόσο από εμένα όσο και από τον σύντροφό μου. Ωστόσο, βρήκαμε την τοπική κοινωνία φιλόξενη, γεγονός που έκανε τη μετάβαση μας πιο εύκολη, και έτσι γρήγορα δημιουργήσαμε ένα νέο κοινωνικό κύκλο και νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Πλέον, αποτελούμε μέρος της τοπικής κοινωνίας. Η Κύπρος αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ενδιαφέρον να την παρακολουθείς. Στον ελεύθερο χρόνο μας εξακολουθούμε να βρίσκουμε νέα μέρη για να ανακαλύψουμε ή απλά να απολαύσουμε την όμορφη περιοχή στην οποία ζούμε.

Δειτε Επισης

Πρωτοπορεί η ΕΤΑΠ Πάφου-Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για την Τουριστική Πάφο
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Βελτιώνονται περαιτέρω οι παραλίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Επιτυχή τα ανοικτά εργαστήρια Φυθκιώτικου Υφαντού
Αυτογνωσία: Η σημασία της στην τουριστική βιομηχανία
Ε. Λοϊζίδης: Η Πάφος μπορεί να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό
Glasshouse Lounge Restaurant: Μια Νέα Εποχή Γαστρονομίας και Κομψότητας
Αντώνης Πισσαρίδης: Χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα το μέλλον των ξενοδοχείων στα ορεινά δεν είναι ευοίωνο
Π. Κωνσταντίνου: Οι σχεδιασμοί για το Pernera Beach Hotel και η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα
Στόχος η ένταξη και του Νοεμβρίου στην καλοκαιρινή σεζόν
ΕΤΑΠ Πάφου: «Έξυπνος» και ο αιωνόβιος Δρύς της Φύτης