Flight Mode brought to you by

2023: Nέο ορόσημο για την αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας μας

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το 2023 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου καθώς κατέγραψαν περισσότερους από 11.6 εκατ. επιβάτες, με μέσο όρο 32 χιλ. επιβάτες τη μέρα (41 χιλ. το καλοκαίρι, 18 χιλ. το χειμώνα), σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση που καταγράφηκε ποτέ στα κυπριακά αεροδρόμια.

Πιο συγκεκριμένα, από και προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας ταξίδεψαν 8.1 εκατ. επιβάτες με τους αριθμούς να ανεβαίνουν κατά 34% σε σχέση με το 2022, και τον μέσο δείκτη πληρότητας στο 81%. Αντίστοιχα, από και προς το Αεροδρόμιο Πάφου ταξίδεψαν 3.6 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2022, και τον μέσο δείκτη πληρότητας στο 89%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της χρονιάς και από τα δύο αεροδρόμια εξυπηρετούνταν 56 αερογραμμές, οι οποίες πετούσαν σε 39 χώρες εκτελώντας 159 δρομολόγια. Η σημαντική αυτή ανάκαμψη οφείλεται στην επαναφορά της συνδεσιμότητας, στα επίπεδα του 2019, για παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη διείσδυση σε άλλες αγορές. Συγκεκριμένα, για 28 αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής επιβατικής κίνησης, καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2019, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ουγγαρία κ.ά.

Η πιο σημαντική εξέλιξη, όμως είναι η αύξηση των επιβατικών θέσεων του χειμώνα και η διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του πτητικού προγράμματος των αερογραμμών με πολλές και διαφορετικές επιλογές για το κοινό.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο και τις δυνατότητες της για ολόχρονο τουρισμό από την Wizz Air

Οι πτήσεις του φετινού χειμώνα

Το φετινό χειμώνα η συνδεσιμότητα της Κύπρου, η οποία έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά, έχει απευθείας σύνδεση σε 33 χώρες με 86 δρομολόγια και 28 αεροπορικές εταιρείες.

Αυτή την περίοδο τα κυπριακά αεροδρόμια συνδέονται με απευθείας πτήσεις σε 23 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ η συνδεσιμότητα με κύριους κόμβους όπως η Αθήνα (11 πτήσεις ημερησίως), Λονδίνο Heathrow (2 πτήσεις ημερησίως), Φρανκφούρτη (4 εβδομαδιαίες πτήσεις), Μόναχο (1 πτήση ημερησίως), Βιέννη (1 με 2 ημερησίως), Άμστερνταμ(3 εβδομαδιαίες πτήσεις)δίνει τη δυνατότητα στο κοινό για περισσότερες επιλογές προορισμών με ένα ενδιάμεσο σταθμό. Επιπρόσθετα, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου συνδέονται με τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, ενώ ο μέσος δείκτης πληρότητας για την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται στο 74% αποδεικνύοντας μια ουσιαστική ζήτηση για την ολόχρονη συνδεσιμότητα της χώρας μας.

infographic

Για όλο το πρόγραμμα των χειμερινών πτήσεων πατήστε εδώ.

Δειτε Επισης

Γιάννης Χάρπας: Η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει το αεροδρόμιο Πάφου (βίντεο)
Πώς η χρήση βιώσιμων καυσίμων «ακριβαίνει» τα αεροπορικά ταξίδια
On air διασκέδαση και δημιουργικότητα για παιδιά...10+ τρόποι να ψυχαγωγήσετε το παιδί σας στο αεροπλάνο
Πώς λειτουργεί ο κλιματισμός στο αεροπλάνο-Η ανανέωση, το φιλτράρισμα και η σταθεροποίηση του αέρα καμπίνας
Καθίσματα αεροδρομίων: Πώς οι σχεδιαστές ανταποκρίνονται στις αναβαθμισμένες ανάγκες
Ματιά στο νέο και πολυαναμενόμενο Airbus Α321XLR
Τουρισμός: Πώς η ανάπτυξή του μπορεί να ωφελήσει ντόπιους και επισκέπτες
Ποια είναι η Air Serbia με παρουσία στην Κύπρο, πραγματοποιώντας πτήσεις Λάρνακα-Βελιγράδι
Άντης Φράγκος: Το τεχνικό της Hermes επί ποδός-Όσα «τρέχει» για να...πετούν τα κυπριακά αεροδρόμια (vid)
Ποια είναι η Air Baltic που συνδέει την Κύπρο με την Βαλτική και η δυνατότητα που θα δίνει σύντομα στους επιβατές της