Γιώργος Θεοχαρίδης: Οφέλη από ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση και οικονομική ανεξαρτησία της ΕΚΚ

Οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και οι νομοθετικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ανέφεραν οι πρόεδροι των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Ελλάδας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης στάθηκε στην ταχεία τεχνολογική εξέλιξη των κεφαλαιαγορών και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες, όπως είπε, αναδιαμορφώνουν σημαντικά το παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο και απαιτούν στενή εποπτεία.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου, όπως η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων δανεισμού και συνεπακόλουθα του πληθωρισμού, η οποία προκαλεί προβλήματα τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια οικονομία και διαφοροποιεί το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ασίας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ανέδειξε το κόστος της μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι δύο επόπτες αναφέρθηκαν επίσης στην εφαρμογή του Κανονισμού για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, γνωστού ως MiCA, πριν από το τέλος του 2024, καθώς και στην υιοθέτηση του Κανονισμού Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας (DORA), οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των αγορών.

Συμφώνησαν επίσης ως προς την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών σε διεθνές επίπεδο, δεδομένων των αλλαγών στη χρηματοοικονομική νομοθεσία και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη ζήτηση για πιο βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα, κάτι που, όπως είπαν, εξασφαλίζει ταχύτητα στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη διαχείριση των εποπτικών θεμάτων.

Σε σύντομη παρέμβασή του μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σχολίασε της διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση των επενδύσεων, προσθέτοντας πως η ΕΕ προβαίνει συχνά σε υπερρυθμίσεις που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επενδυτές.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν επίσης ερωτήματα προς τους επικεφαλής των δύο εποπτικών αρχών σχετικά με τις κυριότερες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως οργανισμοί, με την κ. Λαραζάκου να σημειώνει τη δυσκολία στελέχωσης λόγω πολύπλοκων διαδικασιών, ενώ ο κ. Θεοχαρίδης στάθηκε στα οφέλη ενδεχόμενης αποκρατικοποίησης και οικονομικής ανεξαρτησίας της ΕΚΚ, δίχως την ανάγκη στήριξης στην κρατική χορηγία.

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks