Ο νόμος ρύθμισης του lobbying τίθεται σε ισχύ στην Κύπρο

Στην περίπλοκη αλληλεπίδραση πολιτικής και εξουσίας, το lobbying αποτελεί έναν κρίσιμο, αλλά συχνά παρεξηγημένο μηχανισμό που διαμορφώνει τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αίθουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι λομπίστες έχουν επηρεάσει τις πολιτικές μετά από μεγάλες κρίσεις, μέχρι τις πρωτοπόρες προσπάθειες διαφάνειας στην Κύπρο με οργανισμούς όπως η Zenox Public Affairs, το lobbying χρησιμεύει ως ισχυρό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Το λόμπι έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σε διάφορες βιομηχανίες. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, υπήρξε μια σημαντική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. Το lobbying στην Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τη λήψη αποφάσεων ενσωματώνοντας γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων και ποικίλες απόψεις στις νομοθετικές διαδικασίες.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις βασικές δημοκρατικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις. Διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν κάνει βήματα προόδου για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων του lobbying.

Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή υποχρεωτικών μητρώων λομπιστών και την επιβολή απαιτήσεων διαφάνειας για να διασφαλιστεί ότι το lobbying ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ισότητας πρόσβασης.

Ωστόσο, προκλήσεις όπως το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», όπου πρώην αξιωματούχοι γίνονται λομπίστες, αντιμετωπίζονται για να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Στην Κύπρο, η Zenox Public Affairs έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη σε αυτόν τον τομέα. Είναι η πρώτη εταιρεία δημοσίων υποθέσεων που εμφανίζεται στο Μητρώο Διαφάνειας που τηρείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Ο νόμος τίθεται επίσημα σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2024. Αυτό το βήμα σηματοδοτεί μια πρωτοποριακή αλλαγή προς μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες συζητήσεις και το lobbying.

Πέραν από τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που παρέχονται ήδη από τη Zenox, η ίδια εταιρεία προσφέρει επίσης ανάλυση των εξελίξεων στη Βουλή μέσω της Nomoplatform, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων η οποία παρακολουθεί τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις.

Επίσης, οι διάφορες καινοτομίες πολιτικής που ενθαρρύνονται από τη Zenox διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των πολιτών στο να συμμετέχουν ενεργά και να επηρεάζουν την πολιτική διαδικασία, ενισχύοντας έτσι το δημοκρατικό οικοδόμημα.

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks