Ο νόμος ρύθμισης του lobbying τίθεται σε ισχύ στην Κύπρο

Στην περίπλοκη αλληλεπίδραση πολιτικής και εξουσίας, το lobbying αποτελεί έναν κρίσιμο, αλλά συχνά παρεξηγημένο μηχανισμό που διαμορφώνει τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αίθουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι λομπίστες έχουν επηρεάσει τις πολιτικές μετά από μεγάλες κρίσεις, μέχρι τις πρωτοπόρες προσπάθειες διαφάνειας στην Κύπρο με οργανισμούς όπως η Zenox Public Affairs, το lobbying χρησιμεύει ως ισχυρό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Το λόμπι έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σε διάφορες βιομηχανίες. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, υπήρξε μια σημαντική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. Το lobbying στην Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τη λήψη αποφάσεων ενσωματώνοντας γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων και ποικίλες απόψεις στις νομοθετικές διαδικασίες.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις βασικές δημοκρατικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις. Διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν κάνει βήματα προόδου για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων του lobbying.

Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή υποχρεωτικών μητρώων λομπιστών και την επιβολή απαιτήσεων διαφάνειας για να διασφαλιστεί ότι το lobbying ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ισότητας πρόσβασης.

Ωστόσο, προκλήσεις όπως το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», όπου πρώην αξιωματούχοι γίνονται λομπίστες, αντιμετωπίζονται για να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Στην Κύπρο, η Zenox Public Affairs έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη σε αυτόν τον τομέα. Είναι η πρώτη εταιρεία δημοσίων υποθέσεων που εμφανίζεται στο Μητρώο Διαφάνειας που τηρείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Ο νόμος τίθεται επίσημα σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2024. Αυτό το βήμα σηματοδοτεί μια πρωτοποριακή αλλαγή προς μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες συζητήσεις και το lobbying.

Πέραν από τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που παρέχονται ήδη από τη Zenox, η ίδια εταιρεία προσφέρει επίσης ανάλυση των εξελίξεων στη Βουλή μέσω της Nomoplatform, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων η οποία παρακολουθεί τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις.

Επίσης, οι διάφορες καινοτομίες πολιτικής που ενθαρρύνονται από τη Zenox διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των πολιτών στο να συμμετέχουν ενεργά και να επηρεάζουν την πολιτική διαδικασία, ενισχύοντας έτσι το δημοκρατικό οικοδόμημα.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά