Το έργο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, η σημαντική αύξηση του τομέα και τα αυξημένα έσοδα της ΕΑΣ

Τα έσοδα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το 2024 με βάση τον προϋπολογισμό της προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 111,2% ή κατά €28 εκ., κυρίως λόγω της αύξησης εσόδων που προβλέπεται να προκύψουν με την υπό διαπραγμάτευση σύμβαση με την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα για το 2024 ανέρχονται σε €53,1 εκ., ενώ για το 2025-2026 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα €56,8 εκ. και στα €60,6 εκ. αντίστοιχα.

Οι δαπάνες ανέρχονται στα €53 εκ., αυξημένες επίσης κατά €28 εκ., καθώς μέρος των εσόδων αποδίδεται στο κράτος ως δαπάνες. Για το 2025-26 οι δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν στα €56,2 εκ. και €59,8 εκ. αντίστοιχα.

Η Ιωάννα Φιάκκου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων είπε στην Επιτροπή ότι ο τομέας των στοιχημάτων καταγράφει σημαντική αύξηση.

Σημείωσε ότι το 2023 διενεργήθηκαν 5.500 επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ η Αρχή εξετάζει γύρω στα 150 παράπονα τον χρόνο από το κοινό και περίπου 60 παράπονα που αφορούν παίκτες που συμμετέχουν σε παράνομη δραστηριότητα.

Το 2023 σημειώθηκε αύξηση 15% στον τζίρο σε σχέση με το 2022 και αντίστοιχη αύξηση αναμένεται για το 2024.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2022 επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους €86.500, από τα οποία πληρώθηκε το 92%, ενώ για το 2023 €50.000, από τα οποία εισπράχθηκε το 47%, καθώς υπήρχε περιθώριο εξόφλησης μέχρι πρόσφατα.

Παρουσιάζοντας το έργο της Αρχής, υπογράμμισε την πλατφόρμα αυτοαποκλεισμού, που υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής ασφαλούς παιχνιδιού, στην οποία εξαιρούνται από τη στοιχηματική δραστηριότητα παίκτες οι οποίοι θέλουν να έχουν καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της στοιχηματικής τους δραστηριότητας, ενώ προβλέπεται και η υποβολή λιστών από τις ομοσπονδίες για να μην μπορούν οι αθλητές να στοιχηματίζουν στην κατηγορία που αγωνίζονται.

Επιπλέον, υπάρχει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για ένταξη της πρόληψης στο ΓεΣΥ, για προληπτική δράση από τους προσωπικούς γιατρούς, για πρόληψη παθολογικών καταστάσεων.

Ερωτηθείσα για το θέμα των κόκκινων φακέλων, είπε ότι με απόφαση της πολιτείας η εθνική πλατφόρμα είναι ευθύνη της Επιτροπής Δεοντολογίας, παρά τη διαφωνία της Αρχής Στοιχημάτων.

Πρόσθεσε ότι για αγώνες υψηλού ρίσκου η Αρχή αφαιρεί τη στοιχηματική δραστηριότητα πριν την έναρξη ή κατά την εξέλιξη του αγώνα, ενώ είπε ότι είναι στη διαδικασία δημιουργίας ad hoc επιτροπής με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία όλων των μερών για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks