Γιάννος Ολύμπιος: Η απόφαση των ΗΑΕ για τον εταιρικό φόρο και πώς επηρεάζει την Κύπρο

Ο εταιρικός φόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τέθηκε σε ισχύ για τις πιο πολλές επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για όσους γνωρίζουν-όπως ο Γιάννος Ολύμπιος, Partner, Strategy & Growth στην STI Taxand, που άνοιξε πρόσφατα γραφεία στο Ντουμπάι-αυτό ήταν μια αναμενόμενη, αναπόφευκτη και έξυπνη απόφαση.

Ο κ. Ολύμπιος εξηγεί το σκεπτικό πίσω από την απόφαση και συγκρίνει το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ντουμπάι με αυτό της Κύπρου.

Παράλληλα, αναφέρεται στην επέκταση των δραστηριοτήτων της STI Taxand στο Ντουμπάι και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Μπορείτε να μας πείτε για την ιστορική απόφαση των ΗΑΕ να αρχίσει να επιβάλλει εταιρικό φόρο 9%, από 0% που ήταν προηγουμένως; Πώς προέκυψε;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια για τις μηδενικές φορολογικές πολιτικές τους και για αυτόν τον λόγο ήταν μια ελκυστική χώρα για πολλές εταιρείες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Για πολλούς η καθιέρωση του ΦΠΑ (5%), πριν από 5 χρόνια και πιο πρόσφατα ο Φόρος Εταιρειών (9%) ήταν μεγάλο σοκ και έκπληξη.

Ωστόσο, για εμάς που ασχολούμαστε με τη διεθνή φορολογία και παρακολουθούμε τις ευρύτερες, πολύ σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο ήταν μια αναπόφευκτη και, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ έξυπνη απόφαση.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΑΕ, με το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι να θεωρούνται σήμερα ως παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα, αποφάσισε να εισαγάγει τον εταιρικό φόρο του 9% κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι για να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων με την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ (BEPS και Πυλώνας 2).

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση έδειξε την ισχυρή της δέσμευση ότι συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα, εδραιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίο οικονομικό κόμβο.

Ο δεύτερος λόγος είναι για την κυβέρνηση των ΗΑΕ, να διαφοροποιήσει τα έσοδά της πέρα από τα έσοδα που παράγονται από τη βιομηχανία πετρελαίου που ήταν η κύρια πηγή των εσόδων της.

Η STI Taxand επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ντουμπάι. Τι υπηρεσίες προσφέρει εκεί;

Η STI Taxand είναι μια κορυφαία εταιρεία παροχής φορολογικών συμβουλών στην Κύπρο, μέλος της Taxand Global, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου φορολογικού δικτύου στον κόσμο.

Παρέχουμε φορολογικές υπηρεσίες και οι συνέταιροι μας καθώς και αρκετό μας προσωπικό είναι εγκεκριμμένοι λογιστές και δικηγόροι με ειδικότητα τα φορολογικά με πάθος και βαθιά γνώση για τη φορολογία.

Λόγω της εισαγωγής του εταιρικού φόρου στα ΗΑΕ, αναλύσαμε την προοπτική και αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας εκεί και από τον Οκτώβριο λειτουργούμε κανονικά από το Dubai International Financial Center (DIFC).

Προσωπικά εργάζομαι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από το 2002 και κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω συνεργαστεί με πολλές διεθνείς και τοπικές εταιρείες παροχής φορολογικών υπηρεσιών.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η βαθειά γνώση των ανθρώπων μας στο STI Taxand σε συνεργασία με την άριστη εξυπηρέτηση μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ και στην περιοχή. Το όραμά μας που θεωρώ ότι είναι πολύ ρεαλιστικό, είναι να γίνουμε μία από τις κορυφαίες φορολογικές εταιρείες ευτύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο χρόνος της επέκτασής μας είναι ιδανικός και ως υπεύθυνος στρατηγικής και ανάπτυξης εργάζομαι καθημερινά για την οικοδόμηση συνεργασιών με μεγάλα γραφεία παροχής εταιρικών υπηρεσιών και τη δημιουργία ευαισθητοποίησης για την επωνυμία μας και τις υπηρεσίες μας.

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν υπηρεσίες Εταιρικής φορολογιας των ΗΑΕ, Επίλυση διαφορών για ΦΠΑ των ΗΑΕ, διεθνείς φορολογικές συμβουλές, και φορολογικές συμβουλές και δηλώσεις για τις ΗΠΑ. Προσφέρουμε επίσης σεμινάρια για παγκόσμια φορολογικά θέματα, κυρίως για το Transfer Pricing, που είναι η και η ειδικότητα μας μας.

Πώς συγκρίνετε το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ντουμπάι με αυτό της Κύπρου;

Το Ντουμπάι θεωρείται παγκόσμιος οικονομικός κόμβος. Έχει προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες από όλους τους κλάδους και τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει επίσης εξαιρετικους επαγγελματίες από παραδοσιακά οικονομικά κέντρα, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να μετατρέψει το εμιράτο σε ένα ψηφιακό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό κέντρο με καλή ποιότητα ζωής σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον.

Το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα είναι αυτό της μιας μοναρχίας, με επικεφαλής τον Shiekh Mohammed, έναν πολύ χαρισματικό και οραματιστή ηγέτη, βοηθά στην ανάληψη ταχύτερων και αποτελεσματικότερων ενεργειών σε αντίθεση με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που συναντάμε στα πιο δημοκρατικά καθεστώτα και που συνήθως επιβαρύνουν την εφαρμογή των κυβερνητικών τους οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ κατάφερε επίσης να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες με συνολικό πληθυσμό άνω των 2 δισεκατομμυρίων, καθιστώντας έτσι την χώρα ως έναν εξαιρετικό κόμβο για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται στην περιοχή.

Η εκπληκτική αεροπορική υποδομή, που παρέχει συνδεσιμότητα με απευθείας πτήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι ένας ακόμη λόγος για τη μεγάλη ανάπτυξή της και αυτό είναι κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή από την Κύπρο.

Ωστόσο, μια πρόκληση που έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια με την τεράστια εισροή Ρώσων στη χώρα (πάνω από 400 χιλιάδες) είναι ο υψηλός πληθωρισμός με έντονη αύξηση των δαπανών διαμονής, σχολικής εκπαίδευσης και διαβίωσης και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των παραγωγικών μονάδων της χώρας.

Πιστεύετε ότι η εισαγωγή του εταιρικού φόρου του Ντουμπάι θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στην Κύπρο;

Δεν πιστεύω ότι η εισαγωγή του εταιρικού φόρου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Κύπρο, καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να θέλουν να μετεγκατασταθούν στα ΗΑΕ κυρίως από την Ευρώπη, τώρα που η χώρα βγήκε από τη Γκρίζα Λίστα.

Αντίθετα, η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι πολλές διεθνείς εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και αντιμετωπίζουν προκλήσεις κυρίως λόγω αυστηρών διαδικασιών συμμόρφωσης που επιβάλλει η Ε.Ε. εξετάζουν τώρα τα ΗΑΕ ως επιλογή μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σκέφτονται επίσης να επεκτείνουν ή ακόμα και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκεί για να επωφεληθούν από τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν το εμιράτο και η χώρα.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά