Νικόδημος Δαμιανού: Μέτρα και κίνητρα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Το κράτος φιλοδοξεί, μέσω στοχευμένων μέτρων και κινήτρων, να επιταχύνει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανέφερε το Σάββατο ο Υφυπουργός Έρευνας,  Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού χαιρέτησε το πρωί του Σαββάτου εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ύψωνα και η Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου με θέμα "Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καθημερινότητά μας", στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα.

Όπως είπε "είναι ξεκάθαρο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μας μέλλοντος" και διαβεβαίωσε πως "προσεγγίζοντας την τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό, εργαζόμαστε προς τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων συνθηκών που θα επιτρέψουν και θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την κατάλληλη αξιοποίηση μίας ηθικής, αξιόπιστης και ανθρωποκεντρικής ΤΝ, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου".

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι πέραν του ρόλου του ως ρυθμιστή, "το κράτος φιλοδοξεί, μέσω στοχευμένων μέτρων και κινήτρων να επιταχύνει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ενσωματώσει εφαρμογές της στις δομές και λειτουργίες του, με τρόπο που να βελτιώσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες".

Παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών, συνέχισε, αποτελούν η διαμόρφωση ενός πιλοτικού πλαισίου εφαρμογής της εν λόγω τεχνολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην προσαρμοστική μάθηση, η διαμόρφωση ενός μοντέλου πρόβλεψης των μεταβαλλόμενων αναγκών στην αγορά εργασίας, αλλά και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τόσο για ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών ΤΝ, όσο και για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμιανού είπε πως η ρύθμιση, τόσο της ανάπτυξης όσο και της χρήσης της ΤΝ με τρόπο που να συμμορφώνεται με τα διεθνή ηθικά πρότυπα και τις αρχές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αποτελεί αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

"Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθέτημα ανά το παγκόσμιο για αυτό το θέμα, στις διεργασίες για τη διαμόρφωση του οποίου συμμετέχει ενεργά το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται από τη χρήση της ΤΝ σε διάφορους τομείς, υπέδειξε τη σημασία της και για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων " που αποτελεί καίρια προτεραιότητα και της δικής μας Κυβέρνησης".

Υπενθύμισε δε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός διαγωνισμός με θέμα το "Smart Cyprus".

Δειτε Επισης

NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία
Με τη στήριξη της Cyta, e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες των δικαστηρίων
Νέα γενική διευθύντρια του TechIsland η Tanya Romanyukha-Παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Μάριο Γιωργούδη
Έντονος ανταγωνισμός στην ευρυζωνική πρόσβαση-Σταθερότητα στη διαδικτυακή και καλωδιακή τηλεόραση
Cablenet: Σπάζει το φράγμα του 10% μεριδίου αγοράς σε συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας