Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες

Νέους εμπορικούς περιορισμούς σε συνολικά 93 οντότητες, από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κιργιστάν, Ινδία και Νότια Κορέα, επειδή υποστήριξαν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, επέβαλε την Παρασκευή η Κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η ενέργεια αυτή, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα ενταχθούν στον "κατάλογο οντοτήτων" του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις αμερικανικές αποστολές προς αυτές.

Από τις νέες οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, 63 προέρχονται από τη Ρωσία, 16 από την Τουρκία, οκτώ από την Κίνα και τέσσερις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις εταιρείες προστέθηκαν για το ρόλο τους στην εκτροπή ελεγχόμενων μικροηλεκτρονικών προς τις στρατιωτικές και μυστικές αρχές της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα στοιχείο του τελευταίου γύρου κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους εταίρους και τους συμμάχους ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα επιβάλουν επίσης κυρώσεις σε περισσότερους από 500 στόχους για τον πόλεμο και τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχετίζονται με την Ουκρανία, θέτοντας απαγορεύσεις σε σχεδόν 200 οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη Μόσχα να προμηθεύεται όπλα ή ότι εμπλέκονται σε απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία.

 "Με τις σημερινές ενέργειες, έχουμε πλέον τοποθετήσει περισσότερα από 900 μέρη στον κατάλογο οντοτήτων μας για το ρόλο τους στην πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία", δήλωσε ο βοηθός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου Matthew S. Axelrod.  

Στις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η Crynofist Aviation με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία παρέχει ανταλλακτικά για αεροπλάνα.

Η Ρωσία αντιμετώπισε αυστηρές κυρώσεις στον στόλο των επιβατικών αερογραμμών της τα τελευταία δύο χρόνια και προσπάθησε να συντηρήσει και να κρατήσει τα αεροπλάνα σε λειτουργία.

Δειτε Επισης

JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό
Ανάπτυξη με το... σταγονόμετρο για την βρετανική οικονομία-Μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο
Στο προσκήνιο και πάλι η πιθανότητα απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου
Γερμανία: Πρόσθετη οικονομική βοήθεια €25 εκατ. σε όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος
Κίνα: Η ταχεία δυναμική ανάπτυξης στον τομέα του αυτοκινήτου διατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητεί εξηγήσεις από τα social media για αναρτήσεις
Αυξήθηκε στο 3,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απομακρύνοντας τη μείωση επιτοκίων
Νέο ρεκόρ για τον χρυσό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Περιορισμοί στην εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ από Τουρκία
Η Ισπανία καταργεί τη «χρυσή βίζα» προκειμένου να σταματήσει την κερδοσκοπία