Ανώτατο: Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία

Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία, η οποία αντιστοιχεί στην αξία του δικαιώματος χρήσης του κρατικού ακινήτου αποφάνθηκε με απόφαση του το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του ημερομηνίας 21 Φεβρουαρίου 2024 απαντώντας στο νομικό ερώτημα κατά πόσον ο όρος «ιδιοκτήτης» περικλείει και τον μισθωτή μακροχρόνιας μίσθωσης κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έχει εγγραφεί στον Κτηματολογικό Μητρώο και συνακόλουθα, κατά πόσον ο μισθωτής οφείλει να πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας επί της κρατικής γης που έχει μισθώσει.

Ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας αναφέρει πως σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, μισθωτής, ο οποίος έχει συνάψει μακροχρόνια μίσθωση γης με το Κράτος για ακίνητη ιδιοκτησία που ανήκει στη Δημοκρατία, η οποία ενεγράφη στο Κτηματολογικό Μητρώο, θεωρείται «ιδιοκτήτης» «ακίνητης ιδιοκτησίας» και συνεπώς υπόκειται σε φορολογία, η οποία αντιστοιχεί προς την αξία του δικαιώματος χρήσης της κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, που μίσθωσε και όχι προς την αξία του ακινήτου, όπως είναι η περίπτωση της απόλυτης ιδιοκτησίας.

Το Ανωτάτο Συνταγματικό Δικαστήριο καταλήγει επίσης στην απόφασή του πως παρότι δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται φόρος επί ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκει στη Δημοκρατία, εντούτοις, επιβάλλεται φόρος στον μισθωτή σε σχέση με το δικαίωμά του επί της κρατικής γης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση εκδόθηκε μετά από αίτηση που υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για την ανάγκη ορθής ερμηνείας του εν λόγω νομικού ζητήματος, «ώστε το νομικό αυτό θέμα να τεθεί προς απόφαση ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε τρίτο και τελευταίο βαθμό». Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προέκυψε μετά από τη διαφορετική ερμηνεία που εξέδωσε το Εφετείο σε απόφασή του για το θέμα, το οποίο εκδίκασε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Τόσο η απόφαση του Εφετείου όσο και η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραμερίστηκαν και επικυρώθηκε η νομιμότητα επιβολής της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Φρόσω Σωτηρίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.

Δειτε Επισης

Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
Οι σημαντικότερες εξελίξεις και τα σημαντικά εργασιακά ζητήματα που προώθησε η ΟΕΒ το 2023